10 sate pentru escapade memorabile (II)

Îmi place viața de la țară, tânjesc după natură și simplitate și găsesc refugiu în asemenea locuri. Nu sunt un om stresat, nu am o viață complicată și totuși caut liniște și natură. Prefer întotdeauna satele în locul orașelor, nu știu dacă și vârsta are un cuvânt în alegerea aceasta.

Am descoperit multe sate frumoase în plimbările noastre, am mai făcut o listă cu 10 dintre ele, acum am revenit cu partea a doua.

  • Sadova, județul Suceava

sate romania

Ne-am cunoscut într-o iarnă cu zăpadă puțină, dar friguroasă, unde am petrecut 3 zile în pitoreasca localitate de la poalele Obcinei Feredeului.

Activități:

– vizitarea lacului Iezer, un loc perfect pentru relaxare în natură, pe malul lacului, pe potecile din jurul lui sau în foișoarele amplasate în mai multe locuri. Noi l-am găsit complet înghețat fiind o perioadă perfectă pentru pescuitul la copcă.

– Panorama Bucovinei. Locul este o proprietate privată și se poate vizita contra cost, 25 lei de persoană. Cred că atracția principală este leagănul, dar la fel de interesantă este și platforma din copac sau balansoarele din lemn cu priveliști către patru zări.

– parcurgerea unei bucăți din Via Transilvanica care trece prin sat;

– descoperirea ulmilor seculari care ar avea circa 500 de ani;

– închiriază o bicicletă și explorează împrejurimile;

– noi am urcat și spre Vf. Giumalău, dar a trebuit să abandonăm în creastă din cauza viscolului, și am vizitat Cheile Moara Dracului de lângă Câmpulung Moldovenesc;

Unde să stai: noi am stat la Pensiunea Ioana,

  • Șimon, județul Brașov

sate romania

Este mai puțin cunoscut decât vecinele sale, dar asta nu e un impediment, ci un avantaj. Pensiunile nu sunt construite dezordonat, ci păstrează specificul zonei.

Am mers pe culmea dealului până la Hanul Balaban, priveliștea de aici este superbă indiferent de direcția în care privești. Mi-aș fi făcut un culcuș în iarba înaltă, să trândăvesc la firul ierbii, dar era udă și am renunțat.

Am găsit aici exact ceea ce am căutat, autenticitatea satului românesc de la munte. Această scurtă  drumeție printre fânețe cu priveliști spre culmi înalte și aer curat de munte a fost ca o boare de vânt într-o zi călduroasă.

Activități:

– plimbare pe Dealul Balabanului și vizitarea Mănăstirii Bran;

– plimbare pe valea râului Șimon și picnic pe malul apei;

– trasee montane către  Munții Bucegi, noi l-am făcut pe cel către Cascada Moara Dracului ;

Unde să staiPensiunea Hanul Oierului. Este o pensiune agroturistică decorată în stil rustic și care se încadrează perfect în atmosfera pitorească a văii satului Șimon.

Mai multe variante de cazare găsești AICI.

  • Râu Sadului, județul Sibiu

sate romania

Satul face parte din Mărginimea Sibiului, o zonă formată din 18 sate de la poalele munților Cindrel și Lotrului și este renumită pentru tradiția păstoritului și a brânzeturilor de oaie. Cu toate că este situată în vecinătatea Sibiului, ritmul comunităților este unul domol, iar tradițiile încă se păstrează. Pe aceste meleaguri se găsesc biserici vechi, muzee, iar zona montană dispune de numeroase trasee de  drumeție.

Activități

– drumeții, noi am făcut traseul către Căsuța MGS;

– participarea la evenimente sportive precum Burduf Challenge;

Unde să stai: Pensiunea Râu Sadului

Mai multe variante de cazare găsești AICI

  • Moieciu de Sus, județul Brașov

 

sate romania

Este satul în care am fost de cele mai multe ori, și asta deoarece de aici încep cele mai multe  trasee ecoturistice din zonă. Primul traseu făcut a fost T3 – Plimbare prin Andole și m-a cucerit total. De atunci revin cu fiecare ocazie.

Activități:

– închiriere ATV-uri și biciclete;

– vizitarea cascadei La Chișătoare;

– practicarea sporturilor de iarnă în cadrul complexului Cheile Grădiștei;

–  drumeții pe dealuri – traseele marcate care încep de aici sunt: T3 – plimbare prin AndoleT9 – la Amfiteatru, T8 – pe culmea Bisericuței, T6 – prin hotar la Șleaul Mândrului, T4 – hoinăreală prin Fundățica;

– trasee montane în Bucegi și Leaota. De aici am urcat către Vf. Bucșa în perioada înfloririi rhododendronului;

Unde să stai: Vlahia Inn, am stat de 3 ori și ne-a plăcut mult, și Mistral Resort, raport calitate-preț, excelent.

Mai multe variante de cazare găsești AICI.

  • Chiojdu, județul Buzău

sate romania

Satul este posesorul unor trovanți din ce în ce mai cunoscuți, cu ocazia vizitării lor am ajuns și noi în sat. Situat pe râul Bâsca Chiojdului, satul atrage prin frumusețea cadrului natural și arhitectura tradițională.

Activități:

– vizitarea trovanților;

– vizitarea cele mai emblematice case din localitate, Casa cu blazoane;

– plimbare prin Rezervația naturală Pădurea cu tisă;

– traseu către Lacul Vulturilor;

  • Holbav, județul Brașov

sate romania

Frumosul sat din Țara Bârsei a devenit viral datorită celei mai instagramabile ferestre din Brașov: Fereastra Holbav. Era păcat să rămână necunoscut, satul este superb. Încă păstrează aerul pitoresc al satului de la munte cu case răsfirate, colibe sezoniere și oameni calzi.

Activități:

– traseu către Fereastra Holbav;

– plimbare pe dealurile pitorești;

– picnic cu vede către Măgura Codlei;

  • Hosman, județul Sibiu

sate romania

Vei găsi aici un peisaj săsesc autentic, noi l-am vizitat într-o primăvară când verdele crud al ierbii contrasta cu crestele înzăpezite ale munților. Am ajuns aici pentru a ne plimba cu mocănița de pe Valea Hârtibaciului. Ruta se desfășoară între Hosman și Cornățel, are o lungime de circa 7 km pe sens, iar plimbarea durează circa 90 minute. De menționat că circulă doar în weekend, două curse pe zi.

Activități:

– plimbare cu mocănița;

– vizitarea bisericii fortificate;

– trasee cu bicicleta;

  • Crucea, județul Suceava

sate romania

Micul colț de Rai bucovinean se află ascuns între munți, pe valea Bistriței, la 34 km distanță de Vatra Dornei. Noi am ajuns aici cu ocazia raftingului pe Bistrița și deși am mai avut și alte activități, am avut timp și de relaxare. Aerul curat de munte, liniștea și peisajul ne-au oferit tihna de care aveam nevoie.

Activități:

– rafting pe Bistrița;

– traseu către Pietrele Doamnei, Vf. Rarău sau Giumalău;

– plimbări cu ATV-urile sau cu bicicleta;

Unde să stai: Glamping Bucovina

  • Dârmoxa, județul Suceava

sate romania

Satul aparține orașului Broșteni și este situat la o distanță de circa 20 km de Vatra Dornei. A fost scos din anonimat de Crescătoria de cerbi aflată în vârful muntelui, înconjurată din toate părțile de pădure. Sunt puține unități de cazare, însă Crescătoria oferă și cazare în cabane rustice.

Vizita noastră a avut loc iarna, am prins și puțină ninsoare și pot spune că era o atmosferă magică.

Activități:

– vizitarea Crescătoriei de cerbi;

– relaxare în natură, plimbări, picnicuri;

Unde să stai: Crescătoria de cerbi

  • Colibița, județul Bistrița Năsăud

sate romania

Este un sat în comuna Bistrița Bârgăului situat la poalele munților Călimani. Lacul de acumulare aflat pe teritoriul localității i-a adus apelativul de marea de la munte. Se poate spune că este principala atracție și a facilitat dezvoltarea unor sporturi nautice de interes recreativ.

Activități:

– plimbare pe lac cu barca;

– închirierea de SUP-uri;

– fotografii la photocorner-ul de la Vatra Resort;

– drumeție la Tăul Zânelor sau Vf. Bistriciorul;

– plimbări cu ATV-urile pentru iubitorii de aventură;

Variante de cazare găsești AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *