Arii naturale protejate din județul Vrancea

Ariile protejate au rolul de a conserva habitate importante sub aspect faunistic, floristic, arheologic, peisagistic, paleontologic, speologic sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică sau culturală deosebită.

În județul Vrancea există 24 de arii naturale protejate, 25 după anumite surse, luând în calcul Rezervația Muntioru – Ursoaia despre care am citit că se află pe teritoriul administrativ al județului Buzău, nu al Vrancei.

  • Partea I – Arii protejate vizitate

1. Cascada Putnei

rezervatii naturale vrancea

Rezervația naturală este de tip geologic și peisagistic și se află pe teritoriul administrativ al comunei Tulnici, în apropiere de Lepșa. Cascada a fost declarată monument al naturii în anul 1973 atunci când au fost efectuate primele amenajări pentru facilitarea accesului vizitatorilor.

Putna străbate structuri geologice variate, compacte sau cu duritate mai mică creând în acest fel o albie cu aspect de defileu, dar și zone cu marmite și rupturi de pantă. În zonă au avut loc procese tectonice care ar fi schimbat cursul apei pe anumite sectoare.

Cum se ajunge:

Drumul Focșani – Lepșa, iar înainte de a intra în localitate se face stânga urmărind indicațiile.

2. Căldările Zăbalei – Zârna Mică

rezervatii naturale vrancea

Rezervația naturală de tip mixt se află pe teritoriul administrativ al comunei Nereju, pe cursul superior al râului Zăbala, în zona de confluență cu Pârâul Zârna, la o altitudine medie de 1100 m. Aria protejată conservă elemente  hidrogeomorfologice, forestiere, floristice, faunistice și de peisaj.

Zona este de o frumusețe desăvârșită datorită formelor create de râul Zăbala în gresiile masive, pădurilor, faunei și florei. Căldările propriu zise reprezintă aceste scobituri în piatră, săpate de puterea apei. Este impresionant cum natura poate da naștere unor forme atât de frumoase, interesante și perfect finisate. Adevarat că natura este cel mai bun sculptor.

Cum se ajunge:

Drumul județean 205 A Focșani-Nereju și apoi drumul forestier care urmărește albia Zăbalei pentru circa 15 km.

3. Lacul Negru – Cheile Nărujei I

rezervatii naturale vrancea
Aria protejată se află pe teritoriul administrativ al comunei Nistoreşti, în bazinul superior al râului Năruja. Este o rezervație de interes național de tip hidrologic, geomorfologic, floristic, faunistic și peisagistic.
Lacul Negru este un lac de baraj natural format pe Pârâul Negru. Localnicii îl cunosc sub denumirea de Lacul de Plămână, denumirea populară a unei plante care ar avea efecte curative pentru bolile de plămâni. Are o adâncime de aproximativ 7,5 m şi o suprafaţă de circa 1 ha. Punctul central al rezervației îl reprezintă rezervaţiei este Lacul Negru care ,,deţine un mozaic de habitate naturale de o importanţă ştiinţifică deosebită, multe dintre acestea fiind considerate prioritare pentru conservare pe plan internațional (turbărie activă, grohotişuri stâncoase, fâneţe împădurite).”
Cum se ajunge:
Traseul este marcat, cruce albastră, și este destul de lung, în jur de 21 km, măsurat din satul Vetrești. Dacă mașina este de teren, se poate continua pe drumul forestier o bună parte.

4. Strâmtura Coza

Aceasta este o arie protejată de interes peisagistic și geomorfologic, situată în bazinul superior al văii Coza. Practic, sunt un fel de chei săpate în rocile friabile, numite fliș, de către apele curgătoare. De-a lungul timpului, aceste chei s-au adâncit, scoțând la suprafață strate de roci cu texturi și culori diferite. Acestea sunt gresii și argile policrome și s-au format în oligocen.  Pe lângă coloritul solului, din toate părțile ești înconjurat de formațiuni geologice în diferite forme.

Cum se ajunge:

Traseul începe din satul Coza și este marcat cu bandă roșie. Marcajul se regăsește încă de la intrarea în sat, pe stâlpi sau podețe pentru a ajuta cu orientarea.

5. Valea Tișiței

rezervatii naturale vrancea

Rezervația este tip mixt: hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic şi de peisaj și este situată la altitudinea de ∼850 m. Se desfășoară de o parte și de alta a văii Tișiței și are o lungime de circa 7,5 km. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali și zone depresionare (Ex.: La Pândar unde se află căbănuța) și lunci largi.

Zona este habitatul carnivorelor mari și se pot întâlni capre negre, colonizate din anul 1982. Dintre speciile floristice importante se regăsesc: floarea de colț, papucul doamnei, ciuboțica ursului, trandafirul de munte, carpenul de munte, sânzienele de munte, barba ungurului, tulichina.

Lungimea cheilor până la tunelul mare este de 7,5 km și se pot parcurge în 2 oreȘi puțin sub 2 ore la retur.

Cum se ajunge: 

Drumul național DN 2D Focșani – Târgu Secuiesc până la Lepșa, se traversează un pod și apoi continuat cu drumul forestier până la intrarea în rezervație. Marcaj triunghi roșu.

6. Focul Viu de la Andreiașu de Jos

rezervatii naturale vrancea

Rezervația este de tip geologic și forestier și a fost recunoscută ca arie protejată de interes național. Scopul este acele de a proteja fenomenul geologic, dar și pădurea și pășunea din apropiere. Specialiștii au apreciat că este cel mai extins câmp de focuri vii din România, atât ca suprafață (aproximativ 400 m²) , cât și ca debit (circa 50 tone pe an).

Acest fenomen se explică prin faptul că solul este format din roci sedimentare (sau cu precădere din roci sedimentare), iar acestea permit ieşirea gazelor prin crăpături fără a implica şi apele subterane. Aceste emanații se aprind singure, de regulă de la soare.

Cum se ajunge:

Drumul Județean DJ 205A Focșani-Andreiașu de Jos, iar după traversarea podului peste Milcov, drumul comunal spre Andreiaşu de Sus.

7. Râpa Rosie – Dealul Morii

rezervatii naturale vrancea

Aria protejată este de tip geomorfologic și se află pe teritoriul comunei Tulnici. Adăpostește forme de eroziune de tipul ogașelor, microcanioanelor, turnurilor care conferă zonei un aspect unic.

Cum se ajunge:

Din drumul dintre Tulnici și Coza se face stânga pe Str. Luncii și se continuă până în albia râului.

8. Lunca Siretului

rezervatii naturale vrancea

Aria protejată include două trupuri distincte de pădure de luncă: Pădurea Neagră și Pădurea Dumbrăvița. Cele două păduri reprezintă un important areal de refugiu al păsărilor pe parcursul anului și în timpul migrațiilor.

Cum se ajunge:

Accesul în Pădurea Neagră se face din Rădulești, pe strada Pădurea Neagră, iar accesul în Pădurea Dumbrăvița, din drumul către Galați, după Răstoaca.

9. Măgura Odobești

rezervatii naturale vrancea

Măgura Odobești este cel mai înalt deal din Subcarpații de Curbură și a fost declarată arie de protecție specială avifaunistică deoarece în acest areal sunt întâlnite efective importante de păsări ca: ciocănitoarea de stejar, ghionoaie sură, huhurez mare, viespar și chiar acvilă mică.

Cum se ajunge:

Accesul se poate face din fiecare localitate limitrofă, noi am urcat din Găgești spre Mănăstirea Tarnița.

10. Pădurea Reghiu – Scruntaru

rezervatii naturale vrancea

Este o rezervație naturală situată pe Valea Milcovului, pe teritoriul localităților Reghiu și Șindrilari. Zona prezintă un deosebit interes geologic, floristic, paleontologic și peisagistic. Pereții înalți, aproape verticali, gresiile care se înalță peste stratele erodate formează un peisaj ruiniform. Pe lângă frumusețea zonei, rezervația are și importanță științifică, aici au fost descoperite resturi de fosile nevertebrate din Miocen.

Cum se ajunge:

Drumul Focșani – Odobești – Andreiașu de Jos.

11. Pădurea Dălhăuți

rezervatii naturale vrancea

Este o arie protejată de interes național, situată pe teritoriul administrativ al comunei Cârligele, desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.

Cum se ajunge:

Focșani – Câmpineanca – Mănăstirea Dălhăuți sau Focșani – Cotești – Mănăstirea Dălhăuți.

12. Pădurea Merișor – Cotul Zătuanului

rezervatii naturale vrancea

Rezervația naturală de tip faunistic și forestier se află pe teritoriul comunei Vânători, în Câmpia Siretului. Adăpostește numeroase specii de faună și floră specifice pădurilor de luncă.

Cum se ajunge: 

Noi am folosit mereu traseul din Biliești, pe strada Balastierelor.

13. Pârâul Bozu

rezervatii naturale vrancea

Aria naturală protejată este una de tip paleontologic, aici au fost descoperite urme de paşi ale unor specii de păsări, mamifere şi nevertebrate de vârstă burdigaliană (acum 15 – 20 milioane de ani). Este amenajată o potecă tematică pe dealul din apropierea satului Prisaca, astfel înveți lucruri noi și te bucuri și de priveliști.

Cum se ajunge:

Din satul Prisaca, se traversează puntea peste râul Putna și apoi poteca amenajată.

14. Parcul natural Putna-Vrancea

rezervatii naturale vrancea

A fost înființat cu scopul de a proteja și conserva peisajul cu o mare diversitate biologică și să ofere publicului posibilități de recreere și turism. Acesta acoperă bazinul hidrologic al râului Putna și masivele Mordanu și Goru și reprezintă o zonă complexă de protecție și conservare a faunei (urs, lup, râs) și a florei (arborele de tisa, jneapănul, floarea-reginei, bulbucul de munte, papucul doamnei) întâlnite pe aria rezervației.

Principalele subunităţi de relief din cadrul Parcului Natural Putna-Vrancea sunt: Munţii Lăcăuţi-Goru, Muntele Coza, Lepşa, Zboina Neagră.

15. Lunca Siretului Inferior

rezervatii naturale vrancea

Zona a fost declarată arie de protecţie specială avifaunisticăca urmare a identificării unui număr de 21 specii de păsări.

16. Cascada Mişina

rezervatii naturale vrancea

Este o rezervație naturală de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic și de peisaj) și este situată în bazinul superior al pârâului Mișina. Relieful este dominat de puternice procese tectonice din trecut ce au avut ca rezultat formarea unei căderi de apă de circa 12 m.

Atenție: traseu nemarcat, iar accesul trebuie făcut doar în prezența unei persoane care cunoaște zona.

17. Poiana Muntioru

rezervatii naturale vrancea

Este încadrată ca rezervație naturală de tip botanic, bogată în specii de orhidee.

Cum se ajunge:

Focșani – Vintileasca – Neculele – Schitu Muntioru (rezervația naturală este situată în proximitatea schitului).

  • Partea II – Arii protejate nevizitate

1. Muntele Goru

2. Pădurea Verdele – Cheile Nărujei II

3. Pădurea Lepşa – Zboina

4. Groapa cu Pini

5. Pădurea Cenaru

6. Şindrilița

7. Rezervația Algheanu

Informațiile specifice le-am preluat de pe site-ul www.apmvn.anpm.ro .

Câteva reguli de bună purtare într-o arie protejată:

  • hrănirea păsărilor și a animalelor sălbatice este strict interzisă;
  • ruperea sau distrugerea plantelor este interzisă;
  • capturarea, deranjarea sau omorârea animalelor sălbatice și a păsărilor este interzisă;
  • este interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative sau indicatoare, a stâlpilor, a marcajelor;
  • aprinderea focului în pădure sau de-a lungul traseelor turistice este permisă numai în locurile special amenajate în acest scop;
  • deşeurile vor fi transportate/depozitate de către vizitatori la punctele de colectare special amenajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *