Biserica fortificata din Harman

Mâinile sus cui îi plac bisericile fortificate!

,,Sunt unice în peisajul cultural și arhitectural european. În cei peste 800 de ani de existență, sașii transilvăneni au creat un patrimoniu impunător și divers. Cele peste 200 de biserici fortificate, clădite începând cu secolul al XIII-lea stau mărturie nu numai pentru o istorie zbuciumată, ci și pentru puterea unei societăți comunitare și credința ei.” Acesta este un paragraf dintr-un pliant primit la Hărman, prin care se îndeamnă la vizitarea monumentelor de acest tip pentru salvarea acestui patrimoniu unic al României.

Biserica fortificata harman
Biserica din Hărman, vedere de ansamblu

Hărman este una dintre localitățile care au în dotare o astfel de biserică. Se află la circa 10 km de Brașov, la o abatere de doar 1 km față de drumul ce duce către orașul de sub Tâmpa. Istoria ei, asemeni celorlalte biserici fortificate, se leagă de prezența teutonilor în Țara Bârsei. A fost construită în secolul XIII peste o biserică din secolul XII. Fortificațiile și construcțiile din jurul bisericii au fost extinse progresiv în decursul secolelor, turnul clopotniță a fost construit în secolul XIV, fortificația în secolul XV.

A devenit preferata mea și asta datorită domnului de la bilete. Ne-a înmânat biletele, ne-a dat și un ghid al bisericii care trebuia înapoiat la ieșire și apoi ne-a invitat în curte și ne-a făcut o scurtă descriere a istoriei ei și a satului, a problemelor pe care le-a întâmpinat în reabilitarea monumentului.

Fostele camere de refugiu au fost transformate în muzeu, recreându-se stilul de viață de acum mai bine de un secol. O cameră e dedicată stilului vestimentar, alta a fost transformată în sală de clasă, într-una sunt expuse instrumente muzicale, într-alta a fost amenajat un dormitor.

biserica fortificata harman
Sala de clasă
biserica fortificata harman
Dormitor

Biserica fortificată din Hărman prezintă un element unic față de celelalte biserici din Transilvania, și anume camerele-cămări construite în lateralul bisericii, nu doar în zidul fortificat. Și asta datorită numărului mare de săteni și numărului limitat de locuri de adăpost.

După ce am terminat cu muzeul, am intrat în biserică. Spatioasă, îngrijită, atenția ne este captată de orga imensă în funcțiune și astăzi și covoarele orientale, comerț s-a făcut dintotdeauna.

biserica fortificata harman
Interior biserică
Interior biserică

Turnul capelă făcea parte din zidul ce înconjura biserica încă din secolul XIII. În secolul XV, când are loc fortificarea ansamblului, clădirea capelei a fost transformată în turn de apărare. I s-au adăugat 2 nivele de apărare, iar ferestrele au fost zidite și transformate în guri de tragere. Pictura murală datează din secolul XV și s-a păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre.

biserica fortificata harman
Interiorul turnului capelă

Acum ajungem la partea cea mai interesantă, urcatul în turnul clopotniță. Cu ai săi 56 m înălțime este cel mai înalt turn din Țara Bârsei.Vom ajunge până sub clopote, domnul de la bilete ne-a atenționat deja că la fiecare 15 minute bat clopotele și să fim în gardă.

biserica fortificata harman
Turnul clopotniță

Primul rând de scări îmi amintește de cele de la Vatican, din ciment și în spirală, următoarele sunt din lemn. Nu e chiar floare la ureche urcatul, este solicitant, dar ce frumoasă e priveliștea de sus.

Hărman de sus
Pândă!

Program de vizitare:

  • vara, între 1 aprilie și 31 octombrie: de luni până sâmbătă între orele   9 – 18, duminica între orele 10 – 18
  • iarna,  între 1 noiembrie și 31 martie: zilnic, între orele 10 – 16
  • nu este permisă vizitarea în timpul slujbelor religioase sau cu ocazia unor evenimente

Preț bilet:

  • 10 Lei
  • între 6 – 10 ani inclusiv:  5 Lei
  • sub 6 ani: gratuit

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *