Transformarea unui imobil în care a locuit o persoană care a fost un punct de referință în istoria unei comunități într-o casă memorială este un gest moral de recunoaștere istorică. Este un mod prin care generațiile următoare vor avea ocazia să cunoască importanța acestora.
În Vrancea se regăsesc trei imobile cu statut de case memoriale, în Câmpuri, în Dragosloveni și în Negrilești.
- Casa memorială Moş Ion Roată, Câmpuri
Casa datează de la sfârşitul secolului XI şi a fost transformată în muzeu pe data de 24 ianuarie 1959, cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Române. Casa cuprinde obiecte de pe vremea lui Ioan Roată, precum şi documente ce stau mărturie rolului său ca reprezentant al ţăranilor putneni în cadrul divanului ad-hoc al Moldovei din 1857.
,,Gospodar de frunte al comunei Câmpuri, spirit drept și cinstit, dăruit cu o minte ascuțită, bun cunoscător al vieții și dorințelor țărănimii, Ion Roată a fost ales, în 1857, ca deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei. Acesta câștigă admirația și prietenia marilor oameni politici ai timpului: Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri, Anastasie Panu. La 5 Februarie 1859, vine la Focșani, unde are loc cunoscuta întâlnire cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. După Unire se implică în viața comunei, este ales în județul sătesc, militează pentru înființarea școlii în localitate, iar în anul 1878, Mihail Kogălniceanu îl decorează cu ordinul „Steaua României”. – Informații preluate de pe site-ul muzeulvrancei.ro
Program:
Luni: închis
Marți-Duminică: 09:00-16:00
- Casa memorială Alexandru Vlahuţă, Dragosloveni
Situată în satul Dragosloveni, a fost amenajată în anul 1958, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea scriitorului. Clădirea este una construită în stil românesc, având un etaj şi fiind înconjurată în trei părţi de renumitele podgorii vrâncene.
În casa din Dragosloveni, Alexandru Vlahuță și-a petrecut câțiva ani, până în 1916 când s-a refugiat la Bârlad. Scriitorul a avut ca oaspeți persoane importante ca: I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Brătescu-Voinești, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Octavian Goga.
Luni – Închis
Marți – Duminică – 09:00 – 16:00
- Casa memorială Dumitru Pricop, Negrilești
Este vorba de casa în care s-a născut și copilărit Dumitru Pricop, Poetul Vrancei. Casa a fost achiziționată de către Primăria Negrilești, iar multe dintre exponate au fost donate de către soția poetului, Ana Pricop. A fost inaugurată în 2016, eveniment la care au participat mai multe oficialități din județ. La doi ani de la inaugurare, în curtea casei a fost montat și un bust al poetului, realizat de sculptorul Gabriel Tăicuţu.
- Casa Babei Vrâncioaia, Bârsești
Nu are statutul de casă memorială, interiorul se poate vizita doar la evenimente speciale, dar este foarte cunoscută în județ ca locul unde a trăit Tudora Vrâncioaia.
Casa Babei Vrâncioaia se află pe un deal în imediata apropiere a satului Bârsești, despre care se spune ca este locul de unde au pornit la luptă Ștefan cel Mare și cei șapte fii ai Tudorei Vrâncioaia.