Pe Clisura Dunării, în Golful Mraconia, se află una dintre cele importante atracții ale zonei, Chipul lui Decebal săpat în stâncă. Acesta se află între localitățile Eșenița și Dubova și a intrat rapid pe listele de vizitat a tuturor românilor, mai ales că nu este nevoie de niciun efort fizic să ajungi la el.
Câteva detalii tehnice:
- Sculptura are 55 m înălțime și 25 m lățime
- Construcția a durat 10 ani
- Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa
- Lungimea nasului are 7 m, lățimea lui are 4 m
- 12 sculptori-alpiniști au lucrat la realizarea lui
Caracteristicile sunt impresionante, după cum vedeți și a fost nevoie de o muncă asiduă în condiții vitrege ca temperaturile ridica din timpul verii, înălțimea la care se lucra, viperele. Toată lucrarea a fost susținută de Iosif Constantin Drăgan și a avut grijă să se știe, și-a scris numele sub sculptură, dar în latină – Dragan fecit, adică Drăgan a făcut-o.
La câțiva pași, exact pe malul Dunării se află Manăstirea Mraconia. Aceasta a fost ridicată în anul 1523 pe o veche biserică din anul 1453, distrusă și apoi demolată de comuniști. Din vechea construcție nu a rămas decât fundația care este acum sub ape. Aspectul actual este rezultatul lucrărilor începute în anul 1993 și finalizate în 2000.
Zona este deosebit de frumoasă și liniștită, nu degeaba a fost declarată monument al naturii unic în Europa. Dunărea își croiește drum printre munții stâncoși, îngustându-se până la 23o m, drumul tăiat în piatră șerpuiește pe malul ei, este o simbioză perfectă între munte și apă.
N-am fi ajuns aici foarte curând dacă nu ar fi fost nunta prietenilor noștri în apropiere de Craiova. A fost ,,o fugă” de câteva ore de la nuntă, știu că data viitoare vreau să urc pe Ciucaru și să străbat tot Defileul Dunării.