Îmi plac la NE-BU-NI-E satele şi oraşele medievale. Ador să mă plimb pe străduţele lor, să le simt pulsul şi imi place simplul, rusticul şi pitorescul care le caracterizează. Preferatele mele sunt cele cocoţate pe un vârf de deal, cu un castel pe post de coroană. Dar nu-i bai, castelul e opţional. Nici cele care se întind pe malul vreunui lac sau mări nu sunt de lăsat. Am vizitat cele mai apropiate orăşele medievale din Provincia Roma şi încercând să-mi lărgesc orizontul am dat peste o listă pe sufletul meu cu cele mai frumoase sate din Italia. Unele erau deja trecute în ,,carneţelul cu dorinţe”, altele urmează să le trec. Eu îmi urez să văd cât mai multe şi vă rog pe voi să-mi ţineţi pumnii. Sau dacă şi voi vă doriţi asta, să visăm cu ochii deschişi împreună.
Lista pe care am menţionat-o se numeşte ,,I borghi più belli d’Italia” care este o asociaţie privată, înfiinţată cu scopul de a valoriza şi a promova aceste sate cu potenţial artistic, istoric şi peisagistic. Se doreşte conservarea şi scoaterea din anonimat a anumitor localităţi care, deşi cu mare potenţial, dar fiind în afara circuitelor turistice, rămân anonime şi apoi cad în degradare şi abandon. Această asociaţie a fost fondată în anul 2001 şi iniţial conţinea în jur de 100 de sate, ajungând la un număr de 217 în anul 2013. Regiunile cu cel mai mare număr de sate acceptate sunt: Abruzzo-22, Umbria-22, Liguria-19, Marche şi Toscana-18, Lombardia-17. Lista completă o găsiţi pe acest site.
Am răsfoit această listă… ce locuri de poveste! Unele îşi merită pe deplin locul în această listă. Italienii sunt norocoşi că au astfel de locuri exact sub nasul lor, dar şi mai norocoşi că unora le pasă şi intreprind astfel de acţiuni.
Nou-nouţe în carneţelul cu dorinţe:
Santa Severina, Crotone, Calabria (sursa foto). Frumoasa Calabrie nu are numai mare şi plaje magnifice, ci ne surprinde şi cu sate medievale ca acesta. Santa Severina este construită pe o stâncă în mijlocul unei văi largi. Pentru poziţia sa specială, e numită şi ,,nava de piatră”.
Civita di Bagnoregio, Viterbo, Lazio. La doi paşi de Roma se află acest ,,cuib de barză”. Cunoscut şi ca ,,oraşul care moare” deoarece au avut loc numeroase prăbuşiri de teren iar asta datorită solulul argilos.
Spello, Perugia, Umbria (sursa foto). Descoperit înainte de a afla de lista aceasta, în drum spre Perugia. Dintre toate satele presărate pe ruta Roma-Perugia, acesta şi Trevi s-au evidenţiat. Din toate localităţile din zonă, este satul care păstrează cele mai multe mărturii din epoca romană: zidul care înconjura satul, ruinile unui teatru, a unui amfiteatru, terme.
Trevi, Perugia, Umbria(sursa foto). Este situat pe o colină verde, printre livezi de măslini şi cunoscut ca ,,Oraşul Uleiului”.
Positano, Salerno, Campania . Probabil cel mai frumos şi mai pitoresc sat de pe Coasta Amalfitană. Case divers colorate, cocoţate pe munte şi cu vedere spre mare, ingredientele care l-au făcut unul dintre cele mai vizitate locuri din Italia.
Chiusa, Bolzano, Trentino Alto-Adige (sursa foto). Este inima Văii Isarco cu vedere către Alpii Sarentini, de o parte şi către Dolomiţi, de cealaltă. Numit şi ,,Orăşelul Artiştilor” după numărul mare de artişti atraşi de frumuseţea locului.
Camerota, Salerno, Campania (sursa foto). Şi acesta pe o stâncă( nu neagră şi fără castel) din Parcul Naţional Cilento, veghează asupra unui golfuleţ cu plaje superbe.
Te întreb, călătorule, ai reuşit să vizitezi vreunul dintre aceste sate prin călătoriile tale?