Cetatea Rupea, file de istorie

 

   Cetatea Rupea a fost repusă pe harta turistică a Braşovului. După lucrări de reabilitare care au durat 3 ani, în 2013, Cetatea Rupea îşi redeschide porțile turiştilor însetați de istorie (şi nu numai). Au fost refăcute zidurile, curțile interioare, turnurile şi se doreşte realizarea interioarelor turnurilor, fiecare cu specificul său. Acum aceste turnuri sunt goale. Inclusiv drumul ce duce spre cetate a fost reabilitat şi este într-o stare impecabilă, iar la intrare a fost realizată o parcare destul de mare cu locuri şi pentru autocare.

cetatea rupea

A fost una dintre cele mai importante fortificaţii din judeţul Braşov, menţionată pentru prima dată în anul 1324, dar ajunsă o ruină în perioada comunismului. A fost construită cu rol de apărare şi administrativ, a fost locul de refugiu al locuitorilor din Rupea şi localităţile învecinate.

O zărim impunătoare pe Dealul Cohalmului de pe drumul dinspre Braşov spre Sighişoara, E60. Cetatea apare în formă de spirală, înglobând 3 cetăți, fiind extinsă treptat: Ceatatea de Sus este partea cea mai veche, Cetatea de Mijloc, construcție din secolul XV şi lărgită în secolul XVI ,şi Cetatea de Jos, partea cea mai recentă, construită în secolul XVII.

Intrăm pe poarta din lemn prin Turnul Porții şi ajungem în Cetatea de Jos construită în secolul al XVIII-lea.

cetatea rupea

În dreapta se află o fântână săpată în anul 1623, adâncă de 59 m şi Turnul Slujitorilor. În stânga este vechea magazie militară în care se găseşte o carte cu impresii şi un panou din acela în care îți bagi capul. Desigur că prima persoană care a intrat a fost rugată să ne facă o poză. 🙂 Tot în această parte se mai află Turnul Slăninii în care se depozita hrana şi Turnul Paznicului Cetății.

În stânga, Turnul Slujitorilor şi fântâna, în centru, Turnul Porţii

cetatea rupea

Înaintăm. Intrăm pe sub o arcadă în Cetatea de Mijloc construită în secolul al XV-lea. Aici identificăm Capela, Turnul Cercetaşilor, Turnul cu gratii şi Turnul Pentagonal. Se pot vizita, dar cum spuneam la început, sunt goale.

Turnul Cercetaşilor în prim plan şi Capela în plan îndepărtat

cetatea rupea

Turnul Porţii văzut prin Poarta Cetăţii de Mijloc

cetatea rupea

Urcăm către Cetatea de Sus pe sub Turnul Pulberăriei. De aici, de la 121 m înălțime, se poate admira foarte bine frumoasa panoramă asupra localităților din jur.

DSC05048

În cetate se mai pot vedea unele încăperi în care populația se refugia, în secolele XVI-XVII se găseau circa 100  de camere în acest scop, acestea 3 sunt singurele care s-au păstrat până la nivelul acoperişurilor şi au fost botezate Camera B, C, D. D. De asemenea, se mai găseşte Camera scaunului şi Căsuța de sus, în cel mai înalt punct, mobilată cu o masă şi scaune din lemn.

Căsuţele B, C, D

cetatea rupea

Interiorul Căsuţei de sus

cetatea rupea

Din Cetatea de Sus se vede destul de bine forma în spirală a cetăţii

cetatea rupea

Şi aici se termină itinerariul, aşa că o luăm lent înapoi. A meritat? Da, şi încă cum! Cam o oră durează toată treaba.

Program:

  • 1 noiembrie – 31 martie: 9 – 17
  • 1 aprilie – 31 mai: 9 – 20
  • 1 iunie – 31 august: 9 – 21
  • 1 septembrie – 31 octombrie: 9 – 19

Preț bilet:

  • 10 lei adulti
  • 5 lei copii

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *