Prejmer a fost prima biserică fortificată vizitată. Am citit despre aceste biserici fortificate, despre atenţia care li se acordă în ghidurile turistice şi nu înţelegeam de ce atâta interes. Şi da, merită tot interesul, trebuie să vezi ca să crezi.
Se află la doar câţiva kilometri de Braşov, în localitatea Prejmer. Este o biserică evanghelică şi este cel mai vechi monument gotic din Transilvania. A fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane din secolul XII şi este fortificată două secole mai târziu. Ansamblul bisericii este alcătuit din biserică, incinta fortificată, două turnuri, două bastioane şi un turn de poartă.
Intrarea se face prin acest coridor, prima oprire casa de bilete. Continuăm şi ajungem într-o curte mică, lăsăm suvenirurile la sfârşit şi intrăm într-un alt coridor.
Sistemul de apărare al porţii.La mijlocul coridorului lung de 32 m se află acest grilaj din lemn de stejar cu inserţii de fier. În trecut, mai multe grilaje de acest fel protejau intrarea.
Coridorul ne-a condus într-o altă curte interioară, mai mare, în mijlocul căreia se află biserica cu hramul Sfintei Cruci, din piatră, în stil gotic şi care adăposteşte un vechi altar poliptic(pictură alcătuită din mai multe panouri articulate care cuprind fiecare o scenă a compoziției de ansamblu) datând de la mijlocul secolului XV.
După ce am terminat cu biserica, ne îndreptăm să facem turul cetăţii. Urcăm scările şi dăm într-un fel de pod, drumul de strajă aflat la 10 m înălţime, de unde, în timpul asediilor, se apăra cetatea. În zid, din loc în loc, sunt mici ferestre pentru tragere şi jgheaburi prin care aruncau smoală în cotropitori.
Cetatea ţărănească construită în jurul bisericii avea rol de protejare a locuitorilor de atacurile turcilor ce intrau în Transilvania prin pasul Buzău. Este clădită în formă de cerc şi este cetatea cu zidurile cel mai puternic fortificate din rândurile acestor tip de cetăţi din Transilvania având o înălţime de 12-14 m iar la bază o grosime de până la 5 m. Fiecare familie avea o cameră în cetate. Pe timp de pace, aceste camere erau folosite ca loc de depozitare a proviziilor. Peste 270 de camere, aranjate asimetric pe 2 până la 4 nivele, se văd şi astăzi, toate goale, doar câteva dintre ele sunt folosite pentru a adăposti spaţiul muzeal. Într-una din ele este ,,Vechea Şcoală” în care se preda în perioada asediilor şi a fost folosită până în anul 1853 când în comună s-a construit o şcoală nouă.
Preţ bilet– 8 lei adulţi şi 4 lei elevi/studenţi
Program–Vara (1 mai – 31 oct): marti – vineri: 9 – 17, sâmbăta: 9 – 13
Duminică şi luni: închis(noi am fost duminică, nu ştiu care a fost cauza excepţiei, poate concertul care se pregătea)
Iarna (1 nov – 30 apr): marţi – sâmbătă: 9 – 15
Duminică şi luni: închis