Ciocănești, comuna-muzeu a Sucevei

În drumul nostru spre Maramureș am trecut prin Ciocănești de Suceava, acel sat cunoscut pentru casele sale cu motive tradiționale sculptate pe fațadă. Știam de el, face parte și din Ghidul celor mai frumoase sate din România, așa că am stabilit ad-hoc să facem o oprire și aici.

Totul a început în 1950 și de atunci s-au adunat circa 600 de case cu această arhitectură deosebită. Ciocănești a fost declarată comună-muzeu printr-o decizie a Consiliului Local în decembrie 2004 datorită unicității sale. Și de atunci localnicii sunt obligați să păstreze arhitectura tradițională.

Potrivit legendei, numele ar veni de la ciocănarii de arme ai lui Ștefan cel Mare care au avut aici atelierele pentru făurirea armelor pentru ostași. Însă istoricii sunt de altă părere, satul își trage denumirea de la intemeietorul lui, Ion Ciocan.

 

ciocanesti

ciocanesti

Am aflat că există și un Muzeu Etnografic, nu am ezitat și ne-am îndreptat către el. Fiind un sat linear totul se desfășoară în lungul drumului. Muzeul se află în apropiere de primărie.

ciocanesti
Primăria

Am ajuns la fix când doamna începea turul muzeului. Am văzut care era stilul de viață a oamenilor locului; cum se îmbrăcau, cu ce se ocupau, obiecte din viața de zi cu zi.

ciocanesti
Muzeul Etnografic
ciocanesti
Muzeul Etnografic-interior

Apoi doamna ne-a spus că există și un Muzeu al Ouălor Încondeiate. E peste drum, e de la sine înțeles că n-aveam să-l ratăm. Aici e raiul ouălelor încondeiate, peste 1800 de exemplare de frumusețe pură în toate culorile, încondeiate, gravate, pictate, cu ceară, mărgeluțe sau hârtie. De la ouă de găină, la cele de rață sau gâscă până la cele de struț. Într-o sală sunt expuse ouălele care au fost premiate la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate care se organizează în fiecare an înaintea sărbătorilor pascale.

ciocanesti
Muzeul Ouălor Încondeiate

Spre ieșirea din sat…

ciocanesti

Later edit:

Ciocănești a fost inclus în topul celor mai colorate destinații europene de vizitat, întocmit de Lonely Planet. Aceștia spun: ,,Ornarea ouălelor este o tradiţie de secole, iar din anii 1950, locuitorii au început să picteze aceleaşi desene şi modele elaborate pe casele lor. Decorurile s-au dovedit atât de populare printre localnici şi vizitatori încât, în 2004, autorităţile locale au hotărât ca exteriorul fiecărei case nou–construite sau renovate să fie decorat cu motive populare”.

Dacă vreți să aflați care sunt celelalte, intrați aici.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Frumos articol,util..insa nu inteleg de ce ai tinut sa ne anunti ca ai locuit 6 ani la Roma???? Cu ce ma incalzeste pe mine asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *