Descoperind biserici în Roma(I)

         Când îmi vine câteodată, îmi iau camera foto şi plec…plec să mai descopăr o părticică din Roma. Îmi aleg ţinta, o piaţă, un monument sau o biserică şi plec la drum. Deobicei singură, aşa nu mă stresează nimeni că s-a plictisit (nu toţi au răbdarea de a intra în toate bisericile întâlnite). O escapadă mai lungă a fost când am vizitat San Pietro in Vincoli şi Santa Maria Maggiore. Pe lângă acestea am vizitat şi Santa Maria in Aracoeli, Piazza Capitoliului, Monumentul lui Vittorio Emanuele şi bisericile de mai jos, mai puţin cunoscute dar adevărate bijuterii arhitectonice.

Basilica Santi Cosma şi Damiano

           Este situată în Forul lui Vespasian, numit şi Forul Păcii şi este dedicată fraţilor greci, doctori, martiri şi sfinţi, Cosma şi Damiano. A fost construită în secolul V d.H şi renovată în anul 1632. Deţine o frumosă curte interioară şi un presepe napoletan( scene cu naşterea lui IIsus Hristos)  din secolul XVIII.

biserici roma Basilica Santi Cosma şi Damiano

  Interior

biserici roma Basilica Santi Cosma şi Damiano

Curte interioară

Basilica Santi Cosma şi Damiano

 

Basilica Santa Maria ai Monti

        Pe locul unde este construită basilica era o mănăstire din secolul XIII care ulterior a fost abandonată. Sălile mănăstirii au fost folosite în alte scopuri şi în timp ce se făceau lucrările au avut loc un fel de cutremur care s-a simţit doar în biserică şi s-a auzit o voce care se ruga să nu i se facă rău copilului, vorbea chiar fresca care reprezenta pe Fecioara Maria cu Iisus. Ştirea a atras multă lume şi au avut loc miracole. Acestea l-a convins pe Papa Gregorio XIII să transformea vechea mănăstire abandonată în biserica de azi. Construcţia a început în anul 1580 şi are trăsături renascentiste şi baroce. În basilică se află mormântul sfântului francez, Benoit-Joseph Labre care a murit în faţa bisericii iar hainele lui sunt păstrate ca relicve.

biserici roma Basilica Santa Maria ai Monti

Interior

biserici roma Basilica Santa Maria ai Monti

Tavan

biserici roma Basilica Santa Maria ai Monti

 

Basilica Santa Maria in Campitelli

          A fost construită la ordinul Papei Alexandru VII pentru a adăposti icoana Sfintei Maria care, consideră localnicii, ar fi pus capăt epidemiei de ciumă din anul 1656. Este opera lui Carlo Rainaldi care în anul 1662 începe construcţia basilicii, sostituind alta mai mică de origine antică şi finalizând-o 5 ani mai târziu. Faţada este simplă din travertin iar interiorul este bogat în opere de artă de mare valoare artistică.

biserici roma Basilica Santa Maria in Campitelli

Interior

biserici roma Basilica Santa Maria in Campitelli

Tavan

Basilica Santa Maria in Campitelli

 Biserica Santa Maria di Loreto

            Este situată lângă Columna lui Traian şi este construită pe locul fostului Templu a lui Traian. Construcţia ei a început în anul 1507 şi a fost finalizată după 80 de ani. Fotografatul în interior este interzis.

bi1

 

Biserica Santissimo Nome di Maria

           Se află în vecinătatea Bisericii Santa Maria di Loreto, lângă Forul Roman. Este construiă pe locul bisericii San Bernardo din secolul XIV. Faţada are o balustradă pe care sunt reprezentate statuile evangheliştilor şi profeţilor.

bi2

 

Biserica San Giuseppe dei Falegnami

          În anul 1532, Confraternitatea Falegnami a cumpărat vechea biserica San Pietro in Carcere iar în 1597 se începe construirea unei noi biserici. Sub biserică se află o fostă închisoare, Mamertino în care, se spune, că a fost întemniţat Sfântul Petru. Este deschisă doar duminica sau cu ocazia ceremoniilor de căsătorie.

biserici roma Biserica San Giuseppe dei Falegnami

 

Biserica San Luca şi Martina

       În prima jumătate a secolului VII, Papa Onorio I decide să construiască o biserică la marginea Forului Roman în memoria Sfintei Martina martirizată la Roma în 228. În anul 1558 biserica este dată Academiei de Desen numită şi San Luca. I se schimbă numele, San Luca şi Martina şi se începe reconstruirea bisericii în anul 1635 şi terminată în anul 1669, în timp ce decorările interioare au durat până în 1730. Din interior se coboară în criptă unde se află altarul Sfintei Martina. Faţada este uşor curbată şi aparţine stilului baroc.

biserici roma Biserica San Luca şi Martina

 Interior

biserici roma Biserica San Luca şi Martina

 Cupola

biserici roma Biserica San Luca şi Martina

 Altarul Sfintei Martina

biserici roma Biserica San Luca şi Martina

 

Basilica San Marco

           Se găseşte în Piazza Veneţia, lângă Palazzo Venezzia. A fost construită în anul 336 în onoarea Sfântului Marcu şi reconstruită în anul 833 de Papa Gregorio IV. Decoraţiunile baroce au fost adăugate la restaurările din secolul XVII şi XVIII. Faţada a fost realizată cu marmură provenientă de la Colosseum, Teatrul lui Marcello şi alte edificii preexistente.

 

biserici roma Basilica San Marco

Interior

Basilica San Marco

 

Tu în care ai intrat în timp ce hoinăreai prin centrul istoric?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *