Escapadă la Florenţa, oraşul Renaşterii

      Paştele şi toate sărbătorile aferente au trecut, începem să ne adunăm de prin lume şi să ne intrăm în normal. Cu doar două zile libere la dispoziţie, am plecat la Perugia să văd…Florenţa şi Assisi. La Perugia am întâlnit verişorii şi apoi s-a hotărât destinaţia. În prima zi de Paşti, paşii mi-au fost purtaţi pentru prima dată în frumoasa şi verdea Toscană. Mi-a plăcut de la primul pas, dealurile sale verzi semănau cu dealurile copilăriei. Nu am călătorit mult în această regiune, numai până la Florenţa, dar ceea ce am văzut a fost terapie pentru sufletul meu. Cât despre Florenţa, nu am reuşit să-i gust pe deplin frumuseţea şi asta datorită puhoiului de oameni. Eram atenţi mai mult pe unde mergem, să nu lovim pe cineva decât să-i admirăm arhitectura renascentistă. În plus, şi puţinul timp alocat(3 ore) nu ne-a permis să o descoperim pe îndelete.

       Fără nicio hartă, fără să ştim unde vrem să ajungem, ne-am avântat către centrul istoric. Punct de reper ne-a fost o cupolă verde care, am presupus noi, era Domul. Ajunşi acolo, s-a dovedit a fi Sinagoga. Aceasta găzduieşte Muzeul Evreilor din Florenţa cu toată istoria acestei comunităţi de la origini până în zilele noastre.

florenta

        Am continuat pe nişte străzi şi am ajuns în Piazza della SS Annunziata. Este o piaţă micuţă, în stil renascentist, flancată de importante clădiri aparţinând aceluaşi stil. Una dintre ele este Chiesa della SS Annunziata, ridicată peste un oratoriu din anul 1233 fondat de către 7 tineri care au pus bazele ,,Servi di Maria” ( Servitorii Mariei). Biserica actuală este rezultatul reconstrucţiei din anul 1444. Altă clădire din această piaţă este Spedale degli Innocenti, construit începând cu anul 1419 şi a fost primul orfelinat din Europa. Încă se mai poate vedea roata în care se puteau abandona în anonimat nou-născuţii. Aceştia primeau numele de ,,Innocenti”. A treia clădire se numeşte Loggia dei Servi di Maria(Logia Servitorilor Mariei) care astăzi este sediul unui hotel şi a Oratoriului Sfântului Francesco Poverino.

Chiesa della SS Annunziata şi Loggia dei Servi di Maria

florenta

florenta

      Din această piaţă se zăreşte ,,monstrul” adică Domul sau Catedrala Santa Maria del Fiore, a doua ca mărime din Italia după Basilica San Pietro din Roma. Construcţia lui a început în anul 1296 şi a durat 140 de ani, dar faţada actuală a fost realizată abia în anul 1887. Nu pot spune că mi-a plăcut prea mult faţada, combinaţia de marmură albă, roşie şi verde îi dădeau un aspect cam încărcat. În interior nu am putut intra, fiind închisă pe nu ştiu ce motiv. Clopotniţa , opera lui Giotto are o înălţime de 85 m. În faţa catedralei se află Baptisteriu cu faimoasele Porţi ale Raiului din care nu am putut vedea aproape nimic fiind acoperit de schele.

Catedrala Santa Maria del Fiore

florenta

Clopotniţa sau Campanile

florenta

 

   Am urmat indicatoarele spre Ponte Vecchio care ne-a condus întâi  într-o altă piaţă aglomerată, Piazza della Signoria. Piaţa este dominată de turnul cu ceas al Palazzo Vecchio cu o înălţime de circa 94 m care astăzi este sediul Primăriei. Piaţa este decorată cu statui celebre dintre care: o copie a lui David de Michelangelo, Hercule şi Cacus, statuia ecvestră a lui Cosimo I de Medici, statuia şi fântâna lui Neptun. Tot aici se află şi Loggia dei Lanzi unde sunt expuse în aer liber o serie de sculpturi din perioada Renascentistă şi a Imperiului Roman.

Palazzo Vecchio

florenta

 Loggia dei Lanzi

florenta

      Ne-am continuat incursiune către ţinta noastră, Ponte Vecchio. La o mică distanţă faţă de Piazza della Signoria, am descoperit un pod foarte aglomerat făcând traversarea lui o adevărată aventură. De parcă mulţimea de turişti nu era de ajuns, mai erau şi negustorii ambulanţi care şi-au întins ,,magazinul” în mijlocul drumului. Probabil faima lui se datorează vechimii fiind cel mai vechi pod din Florenţa şi a faptului că încă mai are magazine construite pe el.

florenta

       Singura biserică din Florenţa în care am intrat a fost Basilica Santa Trinita din piaţa cu acelaşi nume, la câţiva paşi de podul Santa Trinita. Iniţial a fost construită în stil romanic şi apoi mărită şi restructurată în stil gotic.

florenta

       Cam asta a fost tot pentru cele 3 ore petrecute aici. Mi-ar fi plăcut să văd mai mult sau măcar o panoramă de la înălţime, ori din clopotniţa catedralei sau din Piazzale Michelangelo. Poate într-un episod viitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *