Florile de primăvară sălbatice, când și unde le găsim

De câțiva ani am început o listă cu trasee și locuri de vizitat și mi-am dat seama că multe dintre ele se supun principiului sezonalității. Dacă unele trasee se pot face tot timpul anului, altele, doar în anumite perioade, asta dacă vizezi un obiectiv anume. Mă refer aici la flori și perioadele lor de înflorire. Înflorirea lor nu este tocmai știință exactă, se subordonează vremii care este diferită de la an la an.

Primul traseu cu tematică floristică pe care l-am făcut a fost cel din Ciucaș, după rhododendroni. Mi-a plăcut atât de mult încât în fiecare an fac câte o tură în perioada lui de înflorire. Între timp, cu ajutorul atotștiutorului Google, am mai descoperit și alte flori care atrag iubitorii de natură atunci când înfloresc.

Părerea mea e că oricât de frumoase ar fi florile din grădini și ghivece, tot mai spectaculoase sunt cele sălbatice, care cresc spontan în locuri care îndeplinesc condițiile lor de dezvoltare.

Fiindcă suntem cu un picior intrați în primăvară, hai să vedem unde și când apar florile acestui sezon.

  • Ghiocei și brândușe

flori de primavara

Primăvara, ele sunt preferatele mele. Înflorirea lor ține foarte mult de vreme, dacă în grădini pot înflori chiar și la sfârșitul lui ianuarie, la munte aceștia înfloresc în martie-aprilie. În schimb, în Dobrogea am fost la jumătatea lui februarie și am găsit ghioceii în perioada maximă de înflorire.

Nicio priveliște nu se poate compara cu cea cu ghioceii și brândușele în prim plan și în spate crestele înzăpezite ale munților. Primul traseu făcut special pentru ele a fost cel către Cabana Curmătura din Piatra Craiului. Recomand această zonă, este printre cele mai pitorești din România.

Cele mai cunoscute locuri printre iubitorii de natură și fotografii de peisaj sunt: Șaua Joaca din piatra Craiului, Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș, Munții Ciucaș, Poiana Stânii Regale din Sinaia, Poiana Sereteu din Munții Gilău, Poiana Șuior din Munții Gutâi, Poiana Baia Popii și Șaua Poieni din Munții Vlădeasa.

  • Bujorii sălbatici din Dobrogea

flori de primavara

La începutul lunii mai, dealurile Dobrogei se colorează în roșu și asta pentru că înfloresc bujorii sălbatici. Este un adevărat spectacol gratuit oferit de natură. Perioada de înflorire nu este fixă și durează câteva zile. Anul trecut am fost la jumătatea lui mai și i-am găsit scuturați, doar câteva tufe în apropiere de Vf. Țuțuiatu. Prezenți din abundență se găsesc și pe traseul Cozluk și Dealul cu Drum, în Munții Măcinului, și în zona Babadagului.

Bujorul românesc este o specie rară, ocrotită de lege în România, acesta se întâlnește în pădurile de câmpie în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei.

  • Poiana Narciselor

flori de primavara

Există mai multe poieni cu narcise în țara noastră, unele mai cunoscute, alte știute doar de localnici. Printre cele mai cunoscute poieni este cea din Dumbrava Vadului, situată la aproximativ 60 km de Brașov. În Ziua Sfinților Constantin și Elena au chiar și un festival, al narciselor, evident. Pe aceasta am vizitat-o zi noi. Narcisele erau înflorite, dar nu atât de multe pe cât mă așteptam, probabil nu este cel mai bun an al lor. Totuși, a fost o plimbare plăcută, pe care am încheiat-o cu mici și bere de la tarabele care se pregăteau de Festivalul Narciselor de a doua zi.

Și în Alba, la Negrileasa, se organizează un festival al narciselor, care are loc în preajma sărbătorii Constantin si Elena.

Poieni cu narcise se mai găsesc la Vlăhița din Harghita, Negrași din Argeș, Racâş-Hida în Sălaj, Șesul Mogoșenilor și Șesul văii Budacului în județul Bistrița-Năsăud, Gurghiu, în județul Mureș, Rezervația naturală botanică – Poiana cu Narcise – Unghia Mare din apropiere de Azuga, pe versantul Muntelui Saca din Munții Rodnei.

  • Luștele de pe Platoul Vârtoapelor

flori de primavara

Sursa foto

Luștele seamănă și uneori sunt confundate cu ghioceii. Are poziția ghiocelului, dar forma florilor seamănă mai mult cu cel al lăcrămioarelor.

Platoul Vârtoapelor se află în județul Hunedoara și se ajunge plecând din localitatea Grădiștea de Munte. Sunt circa 10 ha pe care înfloresc  aceste flori minunate, pe la jumătatea lui martie- început de aprilie. Locul este cunoscut mai mult de localnici, dar devine cunoscut din ce în ce mai mult și printre turiștii care caută locuri naturale.

  • Laleaua pestriță

flori de primavara

Sursa foto

Laleaua pestriță este o floare rară, protejată de lege și se află pe lista plantelor pe cale de dispariție. Floarea plantei are un motiv cadrilat, prezentându-se în variante multiple de mov, desenul lor seamănă cu careurile unei table de șah, de aici i se mai trage și numele de floare de șah.

Ea înflorește în perioada aprilie-mai și se găsește pe areale restrânse. Printre zonele în care se întâlnește laleaua pestriță se află: Pădurea din Șesul Orheiului  în Bistrița Năsăud, Dănești din Gorj, Zău de Câmpie în Mureș, Pădurea Zamostea Lunca din Suceava, dar și în câteva areale din Timiș și Maramureș.

  • Dealul cu lilieci din Cernătești, Buzău

flori de primavara

Buzăul are o rezervație naturală unică în județ, Dealul cu lilieci. Nu vă gândiți la simpaticele înaripate, ci la parfumatele flori. Da, un deal întreg plin cu liliac sălbatic. Se află pe teritoriul satului Cernătești, la 4 km de localitate. Acești 4 km se pot parcurge cu o mașină mai înaltă sau pe jos. Perioada lui de înflorire ține 2-3 săptămâni, de la sfârșitul lui aprilie până la jumătatea lui mai, în funcție de vreme. În 2022 am fost pe 13 mai și florile erau trecute.

În acest link găsiți informații suplimentare.

Aceste zone ar trebui conservate, nu doar prin legi, ci și prin bun simț. Un prim pas a fost făcut deja, unele au fost declarate arii protejate. Ține de fiecare cetățean în parte să respecte câteva reguli simple:

– nu rupeți și nu călcați florile

– păstrați curățenia

– faceți foc doar în spațiile special amenajate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *