Am ajuns a doua oară în Județul Gorj, pentru 3 zile, după ce prima dată a fost dedicată traseului spre Vf. Parângul Mare de pe Transalpina. De data aceasta aveam în plan doar obiective turistice la care se ajunge mai ușor, nu traseu de 9 ore. 😀 Din Focșani drumu-i lung, vreo 7 ore de condus, așa că am plecat de dimineață, la ora 5 părăseam orașul.
Am fost cazați la Pensiunea Casa Cârțianu din Cârțiu, la 8 km de Tg. Jiu, iar de aici am avut acces rapid către obiectivele turistice din zonă.
Să purcedem…
- Muzeul Trovanților de la Costești
Acesta se află în Județul Vâlcea, la șoseaua principală, trebuie doar să te cobori din mașină. Am mai trecut o dată pe lângă el, de data asta nu a mai scăpat. Ei nu sunt unici în România, dar cei de aici au obținut statutul de rezervație naturală. Vizitarea lor nu implică costuri, dar trebuie respectate câteva reguli de bun simț: nu este permis accesul cu mașini în rezervație, camparea este interzisă, nu se adună plante și roci.
Trovanții sunt depozite de nisip și stratificații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc). Multe legende au iscat și multe se spun despre ei: că au puteri tămăduitoare, că sunt pietre vii, dar noi suntem cu capul pe umeri și știm că sunt doar niște micro-forme de relief cu forme ciudate. Dimensiunile lor variază de la câțiva centimentri până la câțiva metri.
- Căsuța răsturnată
Se află în Comuna Bumbești-Pițic, la câteva sute de metri de Pădurea Colorată. Este un obiectiv turistic interesant și, cred, unic în România. Casa are dormitor, baie, bucătărie, iar mobila este montată pe tavan. Are și un garaj cu mașină, la fel de răsturnate. De curând au amenajat și un parc de aventură.
Taxa de vizitare este 15 lei de adult.
- Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Tg. Jiu.
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Cele patru componente sculpturale: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m, fiecare având câte o semnificație aparte. Masa tăcerii reprezintă masa dinaintea luptei a combatanților, Aleea scaunelor face legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, Poarta sărutului este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață, iar Coloana fără sfârșit reprezintă înălțarea sufletelor eroilor spre cer.
- Cheile Sohodolului
Reprezintă o zonă de chei săpate în stâncă de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief și formațiuni carstice interesante, dintre care Nările sunt preferatele mele. Le-am vizitat după Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, aflându-se la o distanță de circa 19 km de Tg. Jiu, în localitatea Runcu. Acestea se întind pe o lungime de 10 km și sunt de-a dreptul spectaculoase. Este o zonă apreciată atât de iubitorii de drumeții, de cățărat sau de pescuit deoarece oferă condiții optime pentru practicarea acestor sporturi.
- Muzeul Casa Cârțianu
Este vorba despre o culă oltenească din secolul XVIII care de-a lungul timpului a suferit mai multe intervenții, ajungând la forma unei case, stadiu în care se prezintă și astăzi. A fost restaurată începând cu anul 1997, iar din 2004, când s-au încheiat lucrările, găzduiește Muzeul de Etnografie și Artă Populară Gorjeană. Clădire este înscrisă pe Lista monumentelor istorice de valoare națională exceptională.
- Peștera Muierilor
Peștera se află în Comuna Baia de Fier și are o lungime de 7 km dispusă în 4 niveluri, dintre care doar 573 metri sunt amenajați pentru turiști. A fost prima peșteră electrificată din România. Nu am vizitat multe peșteri, dar aceasta mi-a plăcut cel mai mult. Sunt prezente numeroase formațiuni calcaroase cu forme interesante ca: Domul mic, Domul mare, Cascadele împietrite, Moș Crăciun, Cadâna, Turcul. Traseul turistic trece prin săli înalte și prin pasaje unde este nevoie să practici mersul piticului. Aici au fost găsite fosile ale omului modern timpuriu și ale ursului de peșteră, acestea fiind expuse într-una dintre galeriile peșterii.
Accesul în peșteră se face numai la oră fixă începând cu ora 9:00 până la 18:00, în grupuri însoțite de ghid, iar tariful este de 20 lei de adult. Taxa de fotografiere a fost anulată. Trebuie menționat că ieșirea nu este prin același loc cu intrarea, ci în capătul opus.
- Peștera Polovragi și Cheile Oltețului
Între cele două peșteri este o distanță de 10 km. Peștera Polovragi se află în localitatea cu același nume, în Cheile Oltețului. Porțiunea electrificată este de circa 600 m, se parcurge cu întoarcere la poarta de intrare. Spre deosebire de Peștera Muierilor, pe toată durata traseului nu a fost nevoie să ne aplecăm pentru a putea trece, peștera are deschidere mare atât pe lățime, cât și pe înălțime. Am întâlnit și aici formațiuni interesante ca: Delfinul gripat, Cuptorul dacic, Prințesa, cascade parietale.
Taxa de vizitare este 20 lei de adult și nu se percepe taxă de fotografiere.
După vizitarea peșterii ne-am plimbat un pic prin Cheile Oltețului despre care se zice că este cel mai îngust canion din Europa. Acesta desparte Munții Parâng de Munții Căpățânii, ghidul de la Polovragi ne-a menționat că la un moment dat doar 90 cm se află între cei doi munți.
- Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România
Se află pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi și este un proiect multianual care are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.
Bonus: o porție din faimoșii mici de la Dedulești și un apus extraordinar prin Județul Buzău.