Hai prin România! Chei și canioane

România este țara tuturor călătorilor. Avem un relief variat, am învățat asta de pe băncile școlilor: munte, mare, dealuri, câmpii, faună, și floră. Avem și gastronomie, în plus, românii sunt foarte ospitalieri.

Mie îmi place să o descopăr și rămân uimită câte locuri extraordinare avem. În articolul acesta vreau să vă arăt câteva chei și canioane pe care le-am vizitat.

  • Cheile Tișiței, județul Vrancea

chei si canioane romania

 Cheile Tișiței reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții ale Vrancei, alături de ,,vecina” sa,  Cascada Putnei. Este o rezervație naturală și se află la altitudinea de 850 m,  în localitatea Lepșa, la circa 73 km de Focșani.

Se desfășoară de-a lungul cursului inferior și mijlociu al râului Tișița. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali și zone depresionare (Ex.: La Pândar unde se află căbănuța) și lunci largi.
Lungimea cheilor până la tunelul mare este de 7,5 km și le-am parcurs în 2 ore. Și puțin sub 2 ore la retur.
Traseul este unul informativ asupra faunei specifice din zonă și anume carnivorele mari: lup, urs, râs. În acest sens, se găsesc panouri și un fel de lădițe cu informații despre animalele mai sus amintite.
  • Prăpăstiile sau Cheile Zărneștiului, județul Brașov

chei si canioane romania

Este o arie protejată de interes geologic, faunistic, floristic și peisagistic din Munții Piatra Craiului. Pereții cheilor au înălțimi de până la 200 m  și deși sunt abrupți, se pot observa capre negre.

Intrarea în chei este de la Fântâna lui Botorog, situată la câțiva kilometri de Zărnești, iar lungimea lor este de circa 4 km, pe un drum pietruit. Poate constitui un traseu în sine sau se poate continua către alte atracții din Piatra Craiului: Cabana Curmătura, Cheile Pisicii, Vf. La Om, etc.

  • Cheile Bicazului, județul Neamț

chei si canioane romania

Acest monument al naturii se află în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în apropiere de Lacul Roșu. Relieful este caracterizat prin serpentine amețitoare, pereţi abrupţi și pietre singuratice. Le consider cele mai frumoase chei cu acces auto din România.

  • Cheile Moara Dracului, județul Suceava

chei si canioane romania

Acestea se găsesc la poalele Rarăului și fac parte din rezervația naturală cu același nume. Cheile sunt scurte, 60-70 m, dar sunt frumos amenajate și chiar interesante. Un panou ne informează că ,,povestea lor este impresionantă datorită morfologiei masivului Rarău din care fac parte. Sunt martori importanti ai trecutului geologic, când în prima perioadă din era mezozoică – triasic (în urmă cu 251 milioane de ani), întreg masivul suferea diferite procese morfologice (exondări) – ridicări deasupra mării, sinclinalul suspendat – inversiune morfologică tipică). Amprenta mării de odinioară a lăsat și ea urme prin fauna fosilelor din triasic, ce se pot observa, pe alocuri, în pereții cheilor sau a blocurilor de piatră dislocate.”

  • Cheile Sohodolului, județul Gorj

chei si canioane romania

Reprezintă o zonă de chei săpate în stâncă de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief și formațiuni carstice interesante, dintre care Nările sunt preferatele mele.
Acestea se întind pe o lungime de 10 km și sunt de-a dreptul spectaculoase. Este o zonă apreciată atât de iubitorii de drumeții, de cățărat sau de pescuit deoarece oferă condiții optime pentru practicarea acestor sporturi.
  • Cheile Bicăjelului, județul Neamț

chei si canioane romania

Se află în zona Cheilor Bicazului,  în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Cele două poduri suspendate le-au scos din anonimat, deși frumusețea lor nu este datorată lor.

Intrarea în traseu este din Cheile Bicazului, din zona numită Podul Ungurilor, marcaj bandă galbenă. În aproximativ 40 de minute se ajunge la faimosul pod, dar traseul poate fi continuat până la cabina panoramică. Detalii despre traseul complet găsiți pe acest link.

  • Cheile Vârghișului, județul Harghita

chei si canioane romania

Reprezintă o arie protejată de interes național, din Munții Perșani, formată din numeroase formațiuni geomorfologice săpate în calcare de către râul Vârghiș. Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, iar peșterile s-au format în paralel cu acțiunea erozivă a apei asupra calcarului. Acest lucru fiind dovedit de peșterile și terasele aflate la nivele diferite, respectiv 5, 20, 40, 70-120 m deasupra cursului actual al râului.

Până în prezent, în chei au fost descrise și cartate 122 peșteri.

Am ales varianta de acces prin satul Vârghiș, mai ales că drumul până la intrarea în chei a fost asfaltat, excepție făcând ultimii 2 km. Este îngust, dar sunt destule alveole în care te poți refugia în caz de nevoie.

  • Cheile Zănoagei, județul Dâmbovița

chei si canioane romania

Se află în Munții Bucegi, în apropiere de lacul Bolboci. Intrarea în traseu se face de lângă Camping Zănoaga și este marcat cu cruce albastră.

Poteca se află pe partea dreaptă a râului Ialomița ca mai apoi să se mute pe partea stângă, la scurt timp de la intrarea în traseu. Traversarea se face pe un pod suspendat care a fost o adevărată surpriză plăcută, nu știam de existența lui. Fusese proaspăt montat în locul vechiului pod de lemn care a tot fost distrus de viituri.

Până să ajungem la pod am trecut printr-o scurtă zonă unde erau amplasate lanțuri, am putut să trecem fără să le folosim.

Porțiunea de potecă de după pod este ușor accidentată, cu mulți bolovani, așadar atenție mare, în special dacă este ud pe jos. Bocancii de munte îi consider obligatorii.

Traseul este ușor, dar foarte frumos. Relieful este caracterizat prin pereți înalți, căderi de apă, mai mici sau mai mari, stânci de toate mărimile.

Cheile le-am parcurs în aproximativ o oră, apoi am continuat către Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa.

  • Cheile Dobrogei, județul Constanța

chei si canioane romania

Fac parte din  Rezervația Naturală Cheile Dobrogei care se întinde pe mai multe hectare, dar lungimea propriu zisă a sectorului de chei are circa 2 km. Acestea s-au format în urmă cu aproape 2 milioane de ani și au avut, cândva, peste 1000 m înălțime. Astfel, ele sunt cele mai vechi chei din România. Astăzi abia ajung la puțin peste 100 m în anumite sectoare.

Peisajul este unul impresionant, cu formațiuni geologice spectaculoase. Cândva aceste roci se aflau sub apă, iar acum se pot observa urmele recifilor de vârstă paleozoică. În zonă se mai găsesc și câteva peșteri monumente ale naturii, unele cu importanță arheologică, ca Peștera La Adam unde s-au găsit fosile cu o vechime de circa 100.000 de ani sau Peștera Craniilor unde, conform arheologilor care au studiat zona, în urmă cu 2500 de ani aveau loc ritualuri religioase și chiar sacrificii umane.

  • Canionul 7 Scări, județul Brașov

chei si canioane romania

Este unul dintre cele mai spectaculoase canioane din țară. Pentru a putea fi parcurse în siguranță au fost amenajate scări și pasarele.  Este localizat în Munții Piatra Mare, la 948 m altitudine, are o lungime de doar 160 m și o diferență de nivel de 58 m.

Traseul poate fi continuat către Vf. Piatra Mare.

  • Cheile Dâmbovicioarei, județul Argeș

chei si canioane romania

Cheile Dâmbovicioarei s-au format prin acțiunea apelor râului Dâmbovicioara care de-a lungul timpului au săpat în rocile calcaroase.  Astfel, s-a creat un relief spectaculos de suprafață reprezentat prin stânci ascuțite, pereți abrupți care pe alocuri dau impresia că stau să cadă, iar în subteran s-au format numeroase peșteri de diferite dimensiuni.

Ele au o lungime de câțiva kilometri și sunt străbătute de un drum asfaltat, dar puțin cam îngust. Le-am parcurs cu mașina, dar am oprit de mai multe ori să facem fotografii și să admiram mai bine peisajul. Apa râului care curge domol însoțește drumul, când pe dreapta, când pe stânga. Mă și imaginam într-o zi toridă de vară răcorindu-mă în apele limpezi. Este un loc perfect de picnic deoarece malurile sunt joase, aproape la același nivel cu apa. O rafală rece de vânt m-a trezit rapid din visare.

  • Cheile Oltețului, județul Gorj

chei si canioane romania

Cheile au fost săpate de râul Olteț despărțind  Munții Parâng de Munții Căpățânii. Ghidul de la peștera Polovragi ne-a menționat că într-o anumită porțiune  doar  90 cm se află între cei doi munți. Cheile au o lungime de circa 2 km și pot fi parcurse cu mașina, însă drumul nu este asfaltat.

Au fost declarate arie protejată de interes național.

  • Cheile Vălișoarei sau Aiudului, județul Alba

chei si canioane romania

Cheile sunt situate în partea estică a munților Trascău, în comuna Livezile. Sunt o rezervație natural de tip geologic și botanic și sunt străbătute de drumul   DJ 107C care este asfaltat. Sunt câteva trasee marcate ce pot fi parcurse pentru a descoperi frumusețea zonei.

Un punct de interes este reprezentat de pensiunea Castel Templul Cavalerilor, o unitate de cazare cu trăsături medievale.

  • Canionul Horoabei, județul Dâmbovița

chei si canioane romania

Situată în Munții Bucegi, în zona Padina, valea Horoabei este una sălbatică și nu este traseu marcat. Canionul este spectaculos, îngust și cu porțiuni mai tehnice, iar în zonele mai dificile au fost montate scări și lanțuri. Prima parte este animată de apă și cascade, a doua parte este dominată de pereți abrupți și stâncării.

Nu este indicată parcurgerea canionului pe timp de ploaie devenind periculos în cazul unei viituri.

 

Tot din seria ,,Hai prin România”:

Hai prin România! Tinoave

Hai prin România! Lacuri de baraj natural

Hai prin România! 10 lacuri naturale pentru o escapadă la munte

Hai prin România! Locuri de vizitat anul acesta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *