Hai prin România! Lacuri de baraj natural

Lacurile de baraj natural se formează prin blocarea unui curs de apă, în urma unei alunecări de teren. În România, sunt puține la număr, iar cel mai cunoscut este Lacul Roșu, județul Harghita.

Noi am vizitat, până în acest moment, 4 dintre acestea și vi le prezentăm în continuare.

  • Lacul Negru, Munții Vrancei

lacuri de baraj natural

Este un lac de baraj natural format pe Pârâul Negru. Martori sunt trunchiurile de molid scufundate şi încă vizibile. Localnicii îl cunosc sub denumirea de Lacul de Plămână, denumirea populară a unei plante care ar avea efecte curative pentru bolile de plămâni. Are o adâncime de aproximativ 7,5 m şi o suprafaţă de circa 1 ha.

Traseul este marcat, cruce albastră, și este destul de lung, în jur de 21 km, măsurat din satul Vetrești. Dacă mașina este de teren, se poate continua pe drumul forestier o bună parte.

Lacul este acoperit cu un plaur plutitor, aş aprecia la 80% din suprafaţa lui, după cum se poate vedea şi în poze. Şi nu, nu sunt peşti în el. Aici crește Roua Cerului, plantă carnivoră destul de rară în România.

Cum se ajunge:

DJ 205D Focşani-Nistoreşti-Herăstrău-Vetrești, continuat cu drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona numită Izvoarele Nărujei. De aici, de lângă cabanele forestiere se continuă pe marcajul cruce albastră. Încă 20 minute printr-o pădure de molid şi aţi ajuns.

  • Lacul Cuejdel, Munții Stânișoarei

lacuri de baraj natural

Lacul Cuejdel este considerat cel mai mare lac de baraj natural din România, deși, din cauza colmatării care afectează întinderile de apă, este foarte probabil să nu mai fie fruntaș. Las astfel de aprecieri în seama specialiștilor, cifrele pot varia în funcție de mai mulți factori.

Se află în  Munții Stânișoarei și face parte din Rezervația Naturală  Lacul Cuejdel. Formarea lui a început în anul 1978 prin alunecări și surpări de teren succesive pe cursul pârâului  Cuejdel și în 1991 s-a produs o alunecare de dimensiuni mari care a blocat toată valea obturând pârâul, iar în decursul timpului s-a acumulat apă formându-se lacul actual. Numeroasele trunchiurile ale copacilor care ies din apă dovedește amploarea fenomenului.

Traseul l-am început din satul Cuejdiu, comuna Gârcina, județul Neamț. Am mers pe drumul principal până la ieșirea din sat, apoi pe un drum forestier în stare bună până la barieră. Se poate avea ca reper  Pensiunea Bursucărie. Nu am ajuns până la ea, de la bariera unde am lăsat mașina mai erau 3,5 km. La intersecții erau indicatoare către lac, deci nu am avut probleme cu orientarea.

De la barieră, traseul este marcat cu punct roșu, iar distanța este de 2 km.

  • Lacul Roșu, Munții Hășmaș

lacuri de baraj natural

Este un lac de baraj natural aflat în apropiere de Cheile Bicazului. Numele i se trage de la una din apele care îl alimentează, Pârâul Roşu care străbate straturi bogate în oxizi şi hidroxizi de fier. Se mai văd şi astăzi trunchiurile copacilor blocaţi în urma alunecării ce a dus la formarea lacului. Lacul e relativ tânăr, formându-se în vara anului 1837.

În jurul lacului este marcat un traseu turistic, cruce roșie, care poate fi parcurs în circa o oră. Pe parcurs sunt montate bănci pentru odihnă, o adevărată plăcere.

În zonă sunt foarte multe trasee marcate. Unul este cel prin Cheile Bicăjelului, cu Podul suspendat și cabina panoramică de pe Piatra Poienii, ar mai fi traseul către cealaltă cabină panoramică, de pe Muntele Ucigașul, Cheile Șugăului, Cheile Lapoșului, Vf. Suhardul Mic, Vf. Piatra Cherecului.

  • Lacul Iezer, Sadova, Obcina Feredeului

lacuri de baraj natural

Este situat în Obcina Feredeului și aparține de comuna Sadova, stațiune turistică de interes local. Este alimentat de pârâul Iezer și pârâul Obcina Feredeului, iar din el se formează pârâul Iezer. Este un loc perfect pentru relaxare, pe malul lacului, pe potecile din jurul lui sau în foișoarele amplasate în mai multe locuri.

Noi am ajuns iarna, iar lacul era complet înghețat fiind un bun moment de pescuit la copcă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *