- Tinovul Mohoș, județul Harghita
Este situat la altitudinea de 1050 m în craterul mai vechi al Masivului Ciomatu Mare şi are o suprafaţă de 4 ori mai mare decât cea a lacului Sfânta Ana (Sfânta Ana are 19,5 ha, Tinovul Mohoş circa 80 ha). Întâi a erupt vârful în care se află tinovul şi s-a format un lac vulcanic. Mai târziu, după 1600-1800 de ani are loc o a doua explozie, în urma căruia a rezultat lacul Sfânta Ana. Așadar, este fratele mai mare al lacului Sfânta Ana.
Cenuşa din urma exploziei a colmatat primul lac şi a dus la formarea muşchiului de turbă, cel care acoperă suprafaţa lacului. Grosimea stratului de turbă este cuprinsă între 10 şi 20 m.
Fauna este reprezentată prin numeroase specii de păianjeni, şerpi, şopârle, urşi. Luciul apei este acoperit cu turbă, au mai rămas doar 17 ochiuri, două dintre ele le vom putea vedea în timpul vizitei. Apa pare aproape neagră datorită turbei.
- Tinovul Mare, Poiana Stampei, județul Suceava
Se află în Depresiunea Dornelor și este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România, cu o suprafață de circa 690 ha și o zonă umedă de importanță internațională.
Noi am intrat în traseu din drumul principal, nu cum ne-a indicat GPS-ul că nu am fost atenți. Este un magazin pe partea opusă intrării pe cărarea ce duce la intrarea în tinov, de asemenea este și un indicator. Am mers câteva sute de metri, am traversat și un pârâu până să ajungem la podețul din lemn pe care îl știam din postările de pe internet.
Podețul are o lungime de aproximativ 1 km și este în stare perfectă. De-a lungul lui, din loc în loc, sunt montate panouri informative interactive. Am aflat cum se formează tinoavele, importanța lor, animalele și plantele care se găsesc în acest ecosistem.
- Tinovul Mic, Șaru Dornei, județul Suceava
Șaru Dornei se află la aproximativ 10 km de Vatra Dornei, iar intrarea pe poteca tematică se află la 800 m de drumul principal. Nu este parcare amenajată, dar se poate parca pe marginea drumului. Poteca tematică se numește ,,Lumea tinovului sub lupă”, are o lungime de circa 800 m și se poate parcurge în maxim 30 minute, în funcție de opririle pe care le faci. Dar nu trebuie să te grăbești, mergi domol și simte atmosfera înconjurătoare.
Podețul de lemn nu se află în cea mai bună stare, dar cu atenție se poate parcurge fără probleme. De-a lungul lui se găsesc panouri informative pentru a afla cât mai multe despre mica lume din acest ecosistem și bănci.
- Turbăria Lăptici, județul Dâmbovița
- Tinovul Buffogo, județul Covasna
Rezervația se află la altitudinea de 925 m pe Muntele Puturosu și este rezultatul fenomenelor post-vulcanice din zonă. Este o mlaştină de turbă cu două izvoare de apă minerală, cu emanaţii puternice de gaze, care determină răbufnirea continuă a apei din ochiurile de diferite dimensiuni aflate în interiorul mlaştinii. Aici grosimea maximă a turbei ar atinge 4 m.
Traseul începe din apropiere de Hotelul Best Western Grand Hotel Balvanyos, este marcat cu punct albastru și se parcurge în aproximativ 45 minute.
Acestea sunt tinoavele vizitate de noi, iar altele își așteaptă rândul:
– Tinovul Fântâna Brazilor, județul Harghita
– Tinovul Hărniceștilor din Desești, județul Maramureș
– Mlaștina de la Peșteana, județul Hunedoara
– Mlaștina de la Iaz, județul Sălaj
– Tăurile Chendroaiei, județul Maramureș
– Tinovul Găina-Lucina, județul Suceava
– Tăurile de la Hoteni, județul Maramureș
– Tinovul Luci, județul Harghita
– Tinovul Apa Roșie, județul Covasna
– Mlaștina Dumbrava Harghitei, județul Harghita
– Molhașurile de la Izbuce, județul Bihor
– Tinovul Țesna Împuțită, județul Bistrița Năsăud
– Tinovul Câmpeilor, județul Bistrița Năsăud