Data: 14.07.2024
Am vizitat din nou lacul Sfânta Ana, vara, după 10 ani. Am mai fost în urmă cu 6 ani, dar iarna. S-au schimbat multe, din fericire, în bine.
Lacul Sfânta Ana este localizat în masivul Ciomatu, la altitudinea de 950 m și este singurul lac vulcanic din România. Este amplasat într-un crater vulcanic, iar apele provin din precipitații.
Dacă până acum câțiva ani era un fel de bâlci unde puteai să faci grătare, să înoți în lac, să pui muzică la maxim, din 2021 administratorii rezervației au impus un nou regulament pentru protejarea lacului. Accesul mașinilor până la lac a fost interzis. Acestea se pot parca în spațiile amenajate cu barieră, apoi traseul se face pe jos. Distanța până la lac este de 1.4 km, iar până la Tinovul Mohoș, 300 m. Transportul până la lac și înapoi este asigurat gratuit persoanelor în vârstă (65+), femeilor vizibil însărcinate, persoanelor cu dizabilități și copiilor sub vârsta de 5 ani.
Se poate ajunge la lac fie pe drumul asfaltat, fie prin pădure, pe potecile amenajate și durează 15-2o minute, în funcție de antrenamentul fiecăruia. Traseul prin pădure este mai scurt, dar mai solicitant și se recomandă folosirea încălțămintei antiderapante pentru a evita accidentările.
Activitățile care pot fi făcute aici sunt:
– drumeție pe poteca din jurul lacul care are aproximativ 2 km
– plimbare cu barca cu vâsle sau cu vaporașul
– trasee montane.
Urșii sunt foarte prezenți în zonă, așadar, mare atenție.
Tinovul este o mlaştină oligotrofă, adică cu nivele scăzute ale nutrienţilor. Este situat la altitudinea de 1050 m în craterul mai vechi al Masivului Ciomatu Mare şi are o suprafaţă de 4 ori mai mare decât cea a lacului Sfânta Ana(Sfânta Ana are 19,5 ha, Tinovul Mohoş circa 80 ha). Întâi a erupt vârful în care se află tinovul şi s-a format un lac vulcanic. Mai târziu, după 1600-1800 de ani are loc o a doua explozie, în urma căruia a rezultat lacul Sfânta Ana. Așadar, este fratele mai mare al lacului Sfânta Ana.
Cenuşa din urma exploziei a colmatat primul lac şi a dus la formarea muşchiului de turbă, cel care acoperă suprafaţa lacului. Grosimea stratului de turbă este cuprinsă între 10 şi 20 m.
Rezervaţia adăposteşte numeroase specii de tip relictar, unele de raritate mondială. Dintre acestea: roua cerului care este o plantă carnivoră, ruginare– este de 10 ori mai otrăvitoare decât mătrăguna, vuitoarea-plantă halucinogenă ce seamănă cu afinele, bumbăcăriţa, rogozurile, dar şi peste 20 de specii şi varietăţi ale muşchiului de turbă, pin silvestru, mesteacăn pitic şi mesteacăn pufos.
Ghidul ne-a informat că ruginarea poate fi folosită și în bucătărie, la gătit, însă, o singură dată.
Fauna este reprezentată prin numeroase specii de păianjeni, şerpi, şopârle, urşi.
Pe suprafața tinovului se pot vedea foarte mulți pinii uscați. Este rezultatul atacului insectelor de scoarță care a început în anul 2012 la câțiva arbori, apoi în 2013 – 2014 insectele s-au înmulțit drastic din cauza secetei. Copacii au fost atacați de la vârf și la crengile subțiri, insectele au găurit scoarța făcând canale sub scoarță pentru a depune ouăle. Al doilea atac a fost cel al insectelor xilofage care au intrat în lemn distrugând complet copacii.
Luciul apei este acoperit cu turbă, au mai rămas doar 17 ochiuri, două dintre ele le vom putea vedea în timpul vizitei. Apa pare aproape neagră datorită turbei.
Tarife
– 50 lei/automobil, nu se ține cont de numărul persoanelor aflate în mașină, și include:
- parcarea pentru 3 ore. Dacă se depășește acest interval, mai plătești cîte 2 lei pentru fiecare 30 minute.
- accesul la lacul Sfânta Ana
- vizita cu ghid la Tinovul Mohoș
– 40 lei/persoană/zi dacă nu vii cu mașina