Ştiți unde se află al doilea cel mai frumos castel din lume conform site-ului Hopper? În România. Da, da, chiar în țărişoara noastră şi se numeşte Cetatea Făgăraşului.
Se află în județul Braşov, în centrul oraşului Făgăraş. După ce ai intrat în oraş, nu ai cum să nu nimereşti, indicatoarele te ghidează fără probleme. Dacă până acum cetățile pe care le-am văzut (Neamțului, Râşnov, Rupea) erau cocoțate pe vreun deal, aceasta este situată pe teren lin, dar are alt atuu pentru a fi protejată (pe lângă zidurile fortificate): este înconjurată de apă. Şi parcă nu era destul de frumos, mai sunt şi lebede care îi înnobilează frumusețea.
Inițial a fost construită din lemn şi înconjurată de un adânc şanț săpat în pămând, prin secolul XI. Cetatea este mistuită de un incendiu, în secolul XIII. În secolul devine fortificaţie militară cu cetate de piatră, cu patru turnuri bastioanare la colţuri şi un turn de avanpost de tip barbacană. Veacul al XVI-lea aduce transformări importante, cetatea de apărare devine castel cu o puternică fortificaţie exterioară. În secolul al XVII-lea capătă forma actuală. A fost atacă în nenumărate rânduri, dar ea le-a arătat cine-i şef în raion, nefiind cucerită niciodată. Şi cum ar putea cineva să o cucerească cu aşa sistem de apărare? Ziduri groase de 6-8 m, situată într-o zonă mlăştinoasă, oşteni viteji, intrusule, azi nu e ziua ta norocoasă!
Se poate spune că cetatea are 2 curți, una care se formează între ziduri şi cetatea propriu-zisă, şi alta în interiorul cetății. Întâi am intrat în ,,zona de civilizare” a deținuților, camera de tortură şi temnițele, aflate în Turnul Temniței, construit în secolul XVI pentru a servi acestui scop.
Am continuat cu parterul, în afară de fosta cramă a cetății nu este nimic interesant. Mai e un magazin de suveniruri pentru cei interesați.
Cetatea găzduieşte Biblioteca Municipală şi Muzeul Țării Făgăraşului. Biblioteca nu cred că e vizitabilă şi continuăm către muzeu. Primim papucei din plastic (,,da’ de ce?” se întreabă mintea mea în gândul ei) şi intrăm. Ahaaa, de asta! Pentru protejarea covoarelor şi traverselor care par puse de curând. Nu prea le-am văzut rostul, adică nu prea se încadrau în peisaj, dar mi-au plăcut. Erau aşa pufoase…
Vizitarea se face în cerc, în jurul curții interioare. Muzeul cuprinde în patrimoniul său un număr de 20 de colecţii precum cele de: arheologie, numismatică, arme, documente şi cărţi vechi, artă decorativă şi populară, port popular, ceramică popularp, meştesuguri, etc. Expoziția este structurată pe 3 secțiuni: istoria Țării Făgăraşului, etnografie şi artă plastică şi decorativă. Fiecare exponat este însoțit de note explicative ca să nu te întrebi fără răspuns ce este şi de unde vine. Cel mai mult mi-a plăcut amenajarea sălilor importante ale vechii cetăți, nu ştiu dacă în trecut aşa se prezentau, dar frumoase şi cu gust, aş adăuga.
Sala Ţării (Sala Dietei) apare menţionată pentru prima oară în anul 1581, iar în anul 1621 este menţionată ca Sala Mare.
Altă sală interesantă, luați seamă la tavan
Sala Tronului a fost deschisă în anul 1960 când cetatea a fost transformată în închisoare. Aici se primeau regii şi reginele, soliile, au fost semnate tratate importante. Ea a fost redeschisă anul acesta, amenajată ca în perioada de glorie a cetății.
N-am plecat înainte de a face înconjurul cetăţii. Aici găsim panouri informative despre fiecare turn în parte, locul de spânzurătoare, fierăria cetății dotată cu obiecte specifice, vechile grajduri, clădirea corpului de gardă.
Din stânga spre dreapta: Turnul Negru (secolul XV), Turnul Roşu (secolul XIV) şi Turnul Thomori (secolul XVI)
Turnul Roşu este cel mai vechi turn din cetate. A avut funcția de turn locuință, funcție pe care şi-a păstrat-o până în secolul XVII.
Program
–de vară (1 iunie-30 septembrie): luni închis;marți-vineri: 08,00-19,00; sâmbătă-duminică: 10,00-18,00
–de iarnă (1 octombrie-31 mai): luni închis; marți-vineri: 08,00-17,00; sâmbătă-duminică: 09,00-17,00
Preț bilet-15 lei/adult, 7 lei/studenți, elevi, pensionari