Locuri de vizitat în județul Neamț

Recunosc că nu am ajuns în județul Neamț atât de mult pe cât mi-aș fi dorit și deși am trecut de nenumărate ori prin Piatra Neamț nu am oprit să-l vizitez, știind că are numeroase atracții turistice.

În 2018 a fost declarat Destinație Europeană de Excelență oferind turiștilor foarte multe motive pentru a-l vizita. Fie că este vorba despre gastronomie, istorie, obiceiuri și tradiții, plimbări în natură și drumeții, frumuseți naturale sau activități de agrement.

În cele câteva peripluri prin Neamț am descoperit locuri încărcate de istorie, unice, dar și locuri naturale de o frumusețe aparte.

neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Lacul Cuejdel

Lacul se află în Munții Stânișoarei și face parte din Rezervația Naturală Lacul Cuejdel. Formarea lui a început în anul 1978 prin alunecări și surpări de teren succesive pe cursul pârâului Cuejdel și în 1991 s-a produs o alunecare de dimensiuni mari care a blocat toată valea obturând pârâul, iar în decursul timpului s-a acumulat apă formându-se lacul actual. Numeroasele trunchiurile ale copacilor care ies din apă dovedește amploarea fenomenului.

Traseu: marcaj punct roșu din satul Cuejdiu.

neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Cascada Duruitoarea

Cascada este un monument al naturii, aflată în Masivul Ceahlău, la altitudinea de 1247 m. Cu o înălțime de 25 m, este formată din două praguri, cel superior are 20 m, iar cel inferior, 5 m.

Traseu: marcaj cruce roșie din Durău.

neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – scara către Vf. Toaca

Ceahlăul este una dintre grupele muntoase ale Carpaților Orientali, cu peisaje pitorești, cu floră și faună bogate, Floarea de colț și caprele negre sunt nelipsite de pe abrupturile masivului. Este o destinație căutată în orice sezon și de toate tipurile de turiști care au un minim de antrenament fizic.

Cele mai înalte piscuri sunt Ocolașul Mare (1907 m), rezervație științifică unde accesul este restricționat și Vf. Toaca (1904 m), cel mai turistic vârf al Ceahlăului. Acesta poate fi abordat pe mai multe trasee, fiecare dintre acesta culminând cu faimoasa scară metalică care urcă spre vârf.

Traseu: marcaj bandă roșie din Durău.

  • Rezervația naturală Cheile Șugăului – Munticelu
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Rezervația naturală Cheile Șugăului – Munticelu
La câțiva kilometri de Cheile Bicazului se află o rezervație naturală mai puțin cunoscută, Cheile Șugăului – Munticelu.
Sunt disponibile mai multe trasee marcate, noi l-am încercat pe cel marcat cu punct galben până la Peștera Tunel.
Traseul 1, punct galben: Cabana Ecolog – Jgheabul cu Luși – Peștera Tunel – Peștera Munticelu și retur, 3,5 km, 3 ore.
Traseul 2, bandă albastră: Cabana Ecolog – Jgheabul cu Luși – Creasta Munticelu – Vf. Munticelu – Sub Vf. Criminiș – retur versant vestic (cruce albastră) sau drum Peștera Șugău, 8,5 km, 8 ore și 30 minute.
Traseul 3, triunghi roșu: Cabana Ecolog – Șaua Strungii – versant vestic Munticelu – Piatra Șugăului – Jgheabul cu Luși – Cabana Ecolog, 2,5 km, 2 ore.
  • Cheile Bicazului
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Cheile Bicazului
Acest monument al naturii se află în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în apropiere de Lacul Roșu. Relieful este caracterizat prin serpentine amețitoare, pereţi abrupţi și pietre singuratice.
Le consider cele mai frumoase chei cu acces auto din România.
  • Lacul Izvorul Muntelui
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Lacul Izvorul Muntelui

Este cel mai mare lac artificial amenajat pe un râu interior din România. Este situat pe cursul superior al râului Bistrița și dispune de un port pentru activități nautice precum plimbări cu vaporașul, hidrobicicleta sau cu barca.

  • Lacul Pângărați
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Lacul Pângărați

Este situat pe teritoriul administrativ al comunei Pângărați și este o arie naturală de protecție avifaunistică. Originea lacului este una antropică fiind un lac de baraj artificial construit pe râul Bistrița.

Condițiile climatice oferă un mediu propice pentru iernarea și cuibărirea mai multor tipuri de păsări.

  • Zimbrăria Dragoș Vodă
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Zimbrăria Dragoș Vodă
Rezervația de zimbri și faună carpatină Dragoș Vodă a fost înființată în 1968, iar primele exemplare de zimbri au fost aduse din Polonia. În prezent, în rezervație sunt prezenți 28 de exemplare, dintre care doar 6 sunt găzduiți în scop turistic. Ceilalți se află în țarcul de aclimatizare.
Pe lângă zimbri, se mai găsesc cerbi lopătari, cerbi, mufloni, porci mistreți, nutrii, căpriori și câteva specii de păsări: porumbei, fazani, găini de diferite rase, păuni.
  • Mănăstirea Neamț
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Mănăstirea Neamț

Se află în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamț și este cel mai mare și cel mai vechi așezământ monahal din Neamț. A fost atestată documentar din 1407 și a fost ctitorită de Petru I Musat. Complexul monahal este constituit din mai multe clădiri printre care: două biserici, două paraclise, turnul-clopotniță, precum și un muzeu.

  • Cetatea Neamț
neamt
Locuri de vizitat în județul Neamț – Cetatea Neamț
Cetatea este unul dintre cele mai importante monumente din județ și una dintre cele mai bine conservate din țară. Se află în Târgu Neamț, pe Culmea Pleșului, la altitudinea de 480 m.
Din panourile informative am aflat că: ,,A fost construită în timpul lui Petru I Muşat(1375-1391) în perioada consolidării statului medieval, Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395 într-un document emis de regele Poloniei, Sigismund de Luxemburg. Epoca de gloria cetăţii corespunde domniei lui Ştefan cel Mare(1457-1504). Lucrările intreprinse în vremea sa au constatat în supraînălţarea vechilor ziduri, ridicarea celor 4 bastioane ale curţii exterioare şi construirea unui pod în formă de arc.”
În interior au fost amenajate încăperi precum bucătăria cu toate ustensilele, monetăria cu scurte istorisiri despre bani, sala armelor cu informaţii despre arme, cum erau ostaşii, spaţiile de locuit, închisoarea, sala de judecată, o biserică, magazii,etc. În general toată cetatea abundă în informaţii, în fiecare sală găseşti toate explicaţiile de care ai nevoie pentru a înţelege stilul de viaţă, de luptă, de apărare, poveşti cu şi despre cetate, personaje care au locuit aici, etc.

O activitate pe care vreau să o fac este safari cu zimbri, în Parcul Natural Vânători-Neamț. Este un traseu de dificultate medie, iar cea mai scurtă variantă durează aproximativ 2 ore. Acesta se poate face pe jos sau cu mașina de teren și se pot observa animale în sălbăticie sau semilibertate.  Dacă sunteți curioși, intrați pe acest link: https://www.tinutulzimbrului.ro/safari-cu-zimbri/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *