Ne este dragă țara noastră și tare ne mai bucurăm când ni se recunoaște frumusețea ei. Avem multe vestigii istorice, locuri naturale, monumente care trebuie protejate. Statul român face ce poate, uneori prea puțin, dar la nivel mondial lucrurile stau un pic diferit. Salvarea și ocrotirea obiectivelor cu potențial a devenit prioritară, iar multe țări s-au unit pentru consolidarea unui sistem eficient de protejare colectivă a patrimoniului. Este vorba despre Convenția privind protecția patrimoniului natural și cultural, una dintre misiunile UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură). A fost semnată în 1972 și are ca scop conservare și salvarea unor obiective importante din punct de vedere natural sau istoric și ajută la conștientizarea oamenilor importanța acestora.
România a deschis lista cu înscrierea Deltei Dunării în 1991 și de atunci s-au adunat 9 locații care însumează numeroase obiective din diferite zone ale țării, iar multe sunt pe lista de așteptare.
- Bisericile din Moldova– Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț, Sucevița. Prin picturile exterioare și arhitectura din perioada de glorie a Moldovei a acestor 8 biserici și-au câștigat un loc binemeritat printre monumentele incluse în Patrimoniul UNESCO. Frescele datează din secolele XV-XVI și reprezintă scene din Biblie și Sfintele Scripturi. Compoziția unor nuanțe care însuflețesc pereții mănăstirilor nu a fost descifrată încă și sunt imposibil de reprodus, iar caracteristicile unice ale acestor nuanțe au primit nume specifice ca albastru de Voroneț, roșu de Humor sau verdele de la Arbore.
- Fortărețele dacice din Munții Orăștie – Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna. Acestea au format un complex de cetăți și așezări dacice construite și așezate pentru a forma un puternic sistem defensiv. Cele șase fortărețe dacice au fost ridicate între secolul I î.Hr. și secolul I d. Hr.
- Centrul istoric al Sighișoarei. Istoria Sighișoarei începe în anul 1280, a trecut prin multe de-a lungul timpului, dar aerul medieval se păstrează și în zilele noastre, ziduri, turnuri, străzi înguste, tot pachetul. Cele peste 100 de clădiri cu statut de monumente istorice locuite, face din Sighișoara singurul oraș-cetate din Patrimoniul UNESCO încă locuit.
- Delta Dunării. A fost primul obiectiv din România inclus în Patrimoniul UNESCO, în 1991. Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă din Europa și adăpostește peste 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești, multe dintre ele rare, iar mii de păsări din diferite locuri ale lumii vin să cuibărească.
- Mănăstirea Hurezi. A fost construită între 1690 și 1693 și este cea mai importantă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Stilul brâncovenesc bogat în detalii și picturile decorative i-au adus locul printre monumentele UNESCO din țara noastră.
- Satele cu biserici fortificate din Transilvania – Biertan, Saschiz, Viscri, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Valea Viilor. Aceste sate sunt reprezentative pentru Transilvania, iar importanța lor este dată și de faptul că s-au menținut din secolele XIII-XVI.
- Bisericile de lemn din Maramureș – Bârsana, Budești Josani, Desești, Ieud Deal, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz, Șurdești. Dintre numeroasele biserici din această zonă, opt fac parte din UNESCO. Stilul inconfundabil, construcții din lemn cu turle subțiri acoperite cu șindrilă, nu putea trece neobservat. Ele reflectă măiestria prelucrării lemnului și rolul important pe care religia l-a avut în viața maramureșenilor.
- Pădurile primare și bătrâne de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei – Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei Caraș Severin, Masivul Cozia, Lotrișor Vâlcea, Codrul secular Șinca Brașov, Codrul secular Slătioara Suceava, Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț Maramureș. Aceste păduri au fost recent adăugate (2017) după ce au stat mai mulți ani pe lista preliminară. A fost aprobată extinderea sitului ,,Păduri primitive de fag din Carpați și Păduri antice de fag din Germania” care cuprindea păduri din Germania, Ucraina și Slovacia, cu zone de păduri seculare din alte 12 țări, din care 9 păduri sunt din România.
- Peisajul minier de la Roșia Montană – înscris concomitent în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol din cauza planurilor de a relua exploatarea minieră în zonă
Patrimoniul imaterial este categoria care se referă la tradiții și expresii orale, artele spectacolului, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale, ritualuri și evenimente festive, practici sociale. România este prezentă pe listă cu:
- Călușul
- Doina
- Ceramica de Horezu
- Colindatul în ceată bărbătească
- Dansul fecioresc din Ardeal
- Tehnici tradiționale de realizare a scoarței (covor mare)
- Mărțișorul
Pe lângă obiectivele înscrise în lista Patrimoniului Mondial, altele se află pe o listă preliminară de obiective pentru a fi nominalizate. Obiectivele care au fost incluse pe lista preliminară sunt:
- Bisericile bizantine și post-bizantine de la Curtea de Argeș (1991)
- Biserica Densuș (1991)
- Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași (1991)
- Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de le Târgu-Jiu (1991)
- Ansamblul rupestru din Basarabi (1991)
- Mănăstirea Neamț (1991)
- Orașul istoric Alba Iulia (1991)
- Culele din Oltenia (1991)
- Masivul Retezat (1991)
- Masivul Pietrosul Rodnei (1991)
- Ansamblul Sânpetru (1991)
- Centrul istoric al Sibiului și ansamblul său de piețe (2004)
- Vechile sate Hollókő și Rimetea și împrejurimile lor, Ungaria și jud. Alba, înscriere transnațională (2012)
Ca idee, țara cu cele mai multe monumente UNESCO este Italia, are 53 din care 2 le împarte cu alte țări. Cât am locuit în Italia îmi setasem un obiectiv, să văd cât mai multe locații aflate în Patrimoniul UNESCO, ajunsesem la 16, apoi am revenit în România. Încep altă listă, ce să fac, mă conformez.