Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute

Data: 29.04.2023

Ferma de cerbi și ciute de la Poiana Neamțului era de mult timp pe lista de dorințe, iar când am ajuns în zonă să urcăm la Cabana Valea Sâmbetei pentru brândușe, am făcut în așa fel să ajungem și aici. Voiam să-l cunosc personal pe Wili, masculul suprem al curții, îl știam din postările lor de pe Facebook.

poiana neamțului - ferma de cerbi si ciute
Wili

Se află la 15 km de Avrig, pe Valea Avrigului, o zonă absolut superbă cu priveliști către Munții Făgăraș. Am rămas surprinsă atât de peisaj, cât și de numărul mare de unități de cazare.

Programul de vizitare este doar în weekend, fără programare, de la 12:00 la ora 15:00 (toamna, iarna, primăvara) și între 12:00 și 18:00 (vara). Cu excepții deschid și în alte zile sau pentru grupuri mari.

Noi la 11 și un pic eram deja acolo, nerăbdători. Vizitarea se face doar cu însoțitor care încă de la început ne-a specificat că aceasta nu este o grădină zoologică și că nu vom vedea căprioare. Probabil sunt mulți turiști care confundă cerbii cu căprioarele și ne-a explicat diferențele dintre cervidele prezente în România cu imagini și caracteristici: cerbul comun, cerbul lopătar și căpriorul. Wili și ciutele lui fac parte din categoria cerbului comun.

Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute

Evoluția coarnelor la cerbi a fost un alt subiect discutat, în martie – aprilie începe regenerarea, iar în august – septembrie sunt complet dezvoltate. Wili acum era la începutul perioadei de creștere, iar coarnele erau acoperite cu un fel de puf cu aspect catifelat. Coarnele rămân pe capul cerbilor pe toată perioada împerecherii până mai târziu, februarie – martie. Mărimea coarnelor este influențată de vârstă, genetică și nutriție. Mi-ar plăcea să-l revăd pe Wili toamna cu coroana falnică.

Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute

În imaginea de mai jos sunt coarnele lui Wili, în stânga, cele de la vârsta de 12 ani, în dreapta, cele de la 15 ani. Am putut să luăm în brațe coarnele și erau surprinzător de grele.

Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute

Dacă vă întrebați de ce este doar un mascul, explicația este că oricât de prietenoși ar fi ei, în perioada de boncănit sau împerechere apar conflicte. În alt țarc se mai află un mascul cu fetele lui, i-am văzut din mașină când am venit, pe partea stângă a drumului.

După această prezentare, a venit și partea mult așteptată: hrănirea din palmă.

Poiana Neamțului – Ferma de cerbi și ciute

Însoțitorul ne-a înmânat la fiecare boabe de porumb, iar Wili și o ciută a trecut pe la fiecare și s-au ospătat. Nu mă așteptam să fie atât de prietenoși, a fost o surpriză frumoasă și o experiență pe cinste.

Biletul de intrare costă 15 lei/adult, 7 lei/copil și se plătește la sfârșitul vizitei. Tot atunci am cumpărat și un magnet interesant cu o rondea dintr-un corn de cerb.

Poiana Neamțului - Ferma de cerbi și ciute

Atenție! În interiorul fermei este interzis accesul cu animale de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *