Poate mulţi nu ştiu că şi Herculaneum (Ercolano în italiană) a avut aceeaşi soartă ca Pompei, adică a fost distrus la erupţia vulcanului Vezuviu. Alături de cele două oraşe, altele mai mici au pierit în acelaşi mod: Stabia şi Oplonti. Totul s-a întamplat în anul 79 d.H. când, după secole fără evenimente explozive, are loc una dintre cele mai grave erupţii. Acoperite de un strat gros de cenuşă, au fost descoperite în secolul XVIII iar astăzi ne oferă informaţii preţioase despre viaţa romanilor din Antichitate. Vizitarea lor este una din acele chestii pe care trebuie să le faci măcar o dată în viaţă. Înţelegi numai dacă vezi, imaginile şi informaţiile sunt de prisos.
Întâi am vizitat Herculaneum şi iniţial am fost un pic dezamăgită, dar numai până am intrat. De la intrare se vede prea mic, ai impresia că într-o oră nu ai ce face. Dar intrând şi străbătând străduţele, vrând să afli totul despre acele clădiri cu o vârstă de aproape două milenii, timpul parcă zboară şi nici nu-ţi dai seama când au trecut câteva ore.
Herculaneum avea aproximativ 4000 de locuitori şi era destinaţia de vacanţă a multor romani bogaţi. În urma săpăturilor au fost scoase la lumină rămăşiţele a sute de persoane acoperite cu cenuşă întărită, dar care au păstrat perfect poziţia în care au murit. Ulterior, au fost folosite pe post de mulaje şi au reprodus locuitorii aşa cum i-au găsit. Deci, acele statui pe care le-aţi văzut la Herculaneum şi la Pompei, nu sunt adevărate corpuri, ci aceste mulaje. Chiar şi câteva schelete lăsate dezvelite puteau fi văzute, dar unde accesul este interzis. Oameni care au încercat să se refugieze din calea calamităţii, dar care au sfârşit asfixiaţi. Teribil!
Clădirile sunt foarte bine conservate: băi publice, case, vile, restaurante, frescele aproape întregi încă au culori vii, lemnul nu a fost alterat iar unele uşi şi ferestre păstrează în continuare balamalele originale.
Thermopoliu sau restaurant. Vasele cu mâncare se aşezau deasupra găurilor iar sub ele ardea focul.
Casă cu o curte interioară. Acestea aparţineau familiilor bogate.
Sede degli augustali, locul cu cele mai frumoase fresce. Augustalii erau sclavi deveniţi liberi şi care se înscriau în cultul dedicat Împăratului Augustus pentru a urca pe scara socială.
Pe străzi
Băile publice ale femeilor şi un mozaic
Program– 1 aprilie- 31 octombrie: 8,30- 19,30 (ultima intrare la 18,00)
– 1 noiembrie- 31 martie: 8,30-17,00 (ultima intrare la 15,30)
Pompei, în schimb, este cu câteva hectare mai mare având 66 ha şi circa 20.000 de locuitori. Se poate observa că era un oraş foarte dezvoltat: numeroase case de mărimi diferite în funcţie de poziţia socială, un amfiteatru, două teatre- unul mare şi unul mic, brutării, restaurante, un bordel, băi publice, forul, temple, edificii publice opulente, etc. Prima mea impresie a fost că seamănă cu Ostia Antică. În afară de trecerile de pietoni.
Oraşul este împărţit pe regiuni, un fel de cartiere iar acestea în insulae. Fiind foarte mare, vă va fi utilă harta primită o dată cu biletul, dar şi pentru a afla numele clădirilor, nu toate au plăcuţe cu numele.
Amfiteatrul. Era folosit pentru luptele cu gladiatori şi este unul dintre cel mai vechi amfiteatru din Italia. Puteau intra peste 20.000 de spectatori.
Teatrul mare. Treptele sunt săpate direct în rocă şi a fost construit în secolul II î.H. Circa 5000 de spectatori puteau încăpea.
Teatrul mic sau Odeion. Probabil folosit pentru spectacole muzicale şi poetice.
Basilica. A fost construită în a doua jumătate a secolului II î.H.
Thermopolium. Este un fel de restaurant unde se serveau bături şi mâncăruri calde. Sunt destul de numeroase, 89 de astfel de restaurante numai la Pompei.
Granai del Foro. Era un fel de piaţă cu fructe şi legume dar care în momentul erupţiei nu era folosit pentru această activitate. Se presupune că pe motiv că nu era terminată construcţia sau nu fusese inaugurat. Astăzi este folosit ca magazie pentru diferite obiecte găsite în urma săpăturilor şi câteva mulaje.
Pe fundalul imaginilor de mai jos se poate vedea cauza acestui dezastru, Vulcanul Vezuviu.
Program– 1 aprilie- 31 octombrie: 8,30- 19,30 (ultima intrare la 18,00)
– 1 noiembrie- 31 martie: 8,30-17,00 (ultima intrare la 15,30)
Preţ bilet– pentru fiecare sit în parte biletul costă 11 E. Dar se poate cumpăra un bilet de 20 E în care sunt incluse intrările la Pompei, Herculaneum, Boscoreale, Oplontis şi Stabia şi e valabil 3 zile. Chiar dacă nu aveţi timp să le vizitaţi pe toate, economisiţi 2 E.
Pentru cei care consideră că pot substitui vizita Pompeiului cu Herculaneum, fac o mare greşeală. E adevărat că frescele s-au păstrat aproape în întregime, dar Pompei are mai multe de oferit. Vizitându-le pe amândouă, aş prefera să văd mai puţin din Pompei decât tot Herculaneum. Tu ce părere ai?
Eu le voi vedea in cateva zile pe ambele 🙂 Zbor pe Napoli la inceputul lui sept cu gand sa vizitez Pompeii si Herculaneum. Ma fascineaza mai mult cel din urma, tocmai pentru ca nu foarte multa lume stie de el, si mai ales ca e mai bine pastrat decat Pompeii . Dar, intr-adevar, Pompeii e mai mare.
Intrebare: eu vreau sa le vad intr-o zi pe ambele. Pot sa ma organizez sa merg intai la Pompeii, pauza de masa si apoi Herculaneum? Si sa le vad ca lumea? (a se citi stau mult si fac poze… ). In Atena la Acropole am stat vreo 4 ore :)))
Buna, Cristina. Sa imi spui dupa ce le vizitezi daca Herculaneum si-a pastrat fascinul dupa ce ai vazut Pompei.
Cu siguranta vei reusi sa le vezi bine pe amandoua. Eu cand am fost, pe langa acestea am urcat si pe Vezuviu plus cam o ora pauza de masa. Considera ca la Herculaneum mai mult de 2 ore nu ai ce face.Astept impresiile tale.
Cumva aveam impresia ca se poate pierde MULT mai mult timp in site-urile alea. Cum ziceam, am stat 4 ore in Acropole si inca 4 la Greek Agora in Atena :))
Da, dar Herculaneum e chiar mic. La Pompei, sa vezi tot, nu cred ca iti ajung 4 ore.