Teatrul lui Marcello- cu ocazia Zilelor FAI

        Vă informam zilele trecute că week-endul ce tocmai s-a încheiat au avut loc Zilele FAI. Fost-am şi să vă spun ce aţi pierdut. 🙂 A fost o nebunie totală.

teatrul lui marcello

   Aveam în minte să văd măcar două monumente: Teatrul lui Marcello şi Mausoleul lu Augustus. Chiar dacă începerea programului avea loc la ora 10, eu am ajuns cam târzior, cam pe la 11 şi ceva. Acest eveniment a coincis cu Maratonul Romei şi în centru au fost închise multe străzi. Aventura a început de la ieşirea de la metrou. Datorită acestor străzi închise a trebuit să ocolesc o bună parte din centru. În fine! Am ajuns la Teatrul lui Marcello, m-am aşezat la coada  deloc încurajatoare, m-am înhămat cu răbdare şi am aşteptat cuminte numai o oră. N-ar fi fost nimic dacă în timpul acesta nu începuse o ploaie şi un vânt de toată frumuseţea. Intrarea se făcea în grupuri de 20-25 persoane însoţite de către un ghid. Nu ştiu ceilalţi cum au fost, dar ghida noastră a fost tare simpatică şi bine informată. Am aflat că Teatrul lui Marcello a fost al doilea teatru din Roma Antică, atât ca vărstă cât şi ca dimensiune, după teatrul lui Pompeo. A fost proiectat de Iulius Cezar  dar construit de Augustus şi inaugurat în secolul XIII sau XI a.C. Împăratul a construit teatrul în onoarea nepotului său, Marcello care a murit prematur, în secolul XXIII a.C. Avea o înălţime de aproximativ 30 m şi era împărţit în 4 nivele. Astăzi se mai văd doar două din construcţia iniţială, plus al treilea etaj construit în secolul XV ocupat cu birouri, locuinţe şi care nu este vizitabil. După abandonul său, a ajuns resursă de materiale de construcţie, apoi a devenit fortăreaţă iar în secolul XV a fost transformat într-un somptuos palat.

         Aici se întâlneşte partea antică cu cea din secolul XV

teatrul lui marcello

Templul lui Apollo

DSC05126

teatrul lui marcello

       Încheiat turul, m-am îndreptat cu paşi rapizi (cine ar prefera să facă paşi lenţi printr-o ploaie torenţială rece? ) către Mausoleul lui Augustus. Ghiciţi! După cât de lungă era coada, trebuia să mai petrec altă oră şi aici. Dar cum rezervorul cu răbdare se cam golise, i-am făcut câteva poze şi dus-am fost.

DSC05156

        Per total, singurul regret a fost că nu am reuşit să intru în mausoleu, cel mai mare mormânt circular din lume cu diametrul de circa 87 m şi care datează din secolul I a.C. Poate se vor mai ivi şanse că încă nu se ştie când va fi deschis publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *