Probabil cel care a inventat tiramisù-ul nu a bănuit că va deveni un simbol al Italiei, iar originile lui s-au pierdut în timp. Acum, fiecare regiune pretinde că l-a creat. Totuşi, o bătălie crâncenă se dă între Veneţia, Piemonte şi Toscana şi fiecare are câte o legendă, mai mult sau mai puțin credibilă. Treaba lor, pe noi ne interesează gustul său dulce cu influențele amare ale cafelei căruia i-au fost atribuite calități afrodisiatice.
Varianta clasică prevede pişcoturi, mascarpone şi ouă.
Cantități
-500 g de mascarpone
-400 g de piscoturi
-3 ouă
-4-5 linguri de zahăr pudră
-250-300 ml cafea
-cacao
Începem cu prepararea cafelei care se lasă la răcit. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, se adaugă mascarponele şi se omogenizează. Separat, se bat albuşurile spumă şi se adaugă peste mascarpone şi gălbenuşuri, amestecând de jos în sus până se formează o compoziție omogenă. Când cafeau s-a răcit, continuăm pregatirea. În tavă se pune întâi un strat de cremă şi apoi pişcoturile muiate rapid în cafea, nu prea mult că se fleşcăiesc, cât să-i scufundați rapid pe ambele părți. Apropo, cafeaua poate fi îndulcită, eu o prefer amară. Apoi, încă un strat de pişcoturi, urmat de cremă. Se bagă la frigider pentru câteva ore înainte de a fi consumat. Se pudrează cu cacao în momentul servirii. Eu folosesc foarte puţin cacao deoarece mă face să tuşesc.
Variante (încercate de mine)
În locul albuşurilor bătute spumă se foloseşte frişcă. Cantitatea de mascarpone se reduce la 250 g şi se adaugă 250 g de frişcă. Eu o prefer pe aceasta că este mai cremoasă.
În cafea se poate adăuga lichior, eu am avut Marzano, ideal pentru dulciuri (aşa zic ei, iar eu i-am crezut le cuvânt).
Se poate pudra cu cacao pe fiecare strat de cremă, iar pentru mai mult gust se poate adăuga esenţă de rom.
Important! Se ţine la frigider şi se consumă în maxim 2-3 zile.
Dar tiramisù-ul nu se limitează doar la aceste variante, a fost adaptat pentru fiecare persoană (fără ouă, fără mascarpone, fără zahăr) şi au fost create numeroase reţete care au la bază reţeta originală: cu fructe, cu ciocolată, cu diverse lichioruri, etc.