Toamna face spectacol: locuri unde pot fi admirate culorile sezonului

Ador toamna și în această perioadă aș sta numai în natură, să mă plimb pe dealuri și munți sau doar să lenevesc pe iarbă și să admir culorile anotimpului.

În acest articol am adunat traseele pe care noi le-am făcut toamna, desigur că orice zonă care are pădure reprezintă destinația ideală pentru admirarea spectacolului naturii din acest sezon.

Am făcut o listă și cu cele mai frumoase locuri din Vrancea unde toamna face spectacol, o găsiți pe acest link.

  • Rezervația Naturală  Cheile Tișiței, județul Vrancea

trasee toamna

Data: 05.11.2023

Cheile Tișiței reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții ale Vrancei. Este o rezervație naturală și se află la altitudinea de 850 m,  în localitatea Lepșa, la circa 73 km de Focșani.

Ele sunt impresionante în fiecare anotimp și oferă cu generozitate peisaje încântătoare, dar toamna este un adevărat spectacol al culorilor. Acest traseu merită făcut măcar o dată. Se află în apropierea satului Lepşa şi se desfăşoară de-a lungul cursului inferior şi mijlociu al râului Tişița. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali şi zone depresionare şi lunci largi.

Lungimea cheilor până la tunelul mare este de 7,5 km și le-am parcurs în 2 ore și puțin sub 2 ore la retur. Traseul este marcat cu triunghi roșu.

  • Cheile Vârghișului, limita județului Harghita cu Covasna

trasee toamna

Data: 17.10.2021

Acestea reprezintă o arie protejată de interes național, din Munții Perșani, formată din numeroase formațiuni geomorfologice săpate în calcare de către râul Vârghiș. Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, iar peșterile s-au format în paralel cu acțiunea erozivă a apei asupra calcarului. Acest lucru fiind dovedit de peșterile și terasele aflate la nivele diferite, respectiv 5, 20, 40, 70-120 m deasupra cursului actual al râului.

Până în prezent, în chei au fost descrise și cartate 122 peșteri.

Sunt 3 peșteri importante care se pot vizita, iar Peștera Tătarilor este cea mai interesantă dintre toate. De asemenea, punțile care facilitează traversarea râului aduc un plus de frumusețe.

Traseul l-am finalizat în mai puțin de 4 ore, mers normal și foarte multe opriri pentru poze. Se poate face în orice sezon, cred că toamna cheile sunt de-a dreptul spectaculoase, iar încălțămintea antiderapantă este obligatorie.

Informații suplimentare găsiți pe acest link. 

  • Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, județul Sibiu

trasee toamna

Data: 15.10.2019

Se află la câțiva kilometri de Sibiu într-un cadru natural de excepție, rezervația naturală Dumbrava Sibiului. Este un muzeul în aer liber și se întinde pe 96 ha, din care expoziția propriu zisă, 42 ha. Are în dotare un lac și foarte mult spațiu natural. Practic, aici a fost reconstruit satul românesc cu tot ce însemna el: case, biserici, mori de vânt și de apă, obiecte tradiționale folosite în gospodării pentru treburile domestice, specifice fiecărei zone din România, ateliere pentru obținerea și prelucrarea materiilor prime, a produselor animaliere și vegetale pentru realizarea de îmbrăcăminte şi obiecte de uz gospodăresc, ocupațiile și meșteșugurile tradiționale.

Informații suplimentare găsiți pe acest link.

  • Trovanții sau Babele de la Ulmet, județul Buzău

trasee toamna

Data: 08.11.2020

Aceștia se află la marginea satului Ulmet, comuna Bozioru, în Subcarpații de Curbură, în zona numită Țara Luanei.

De curând au fost montate indicatoare, așa că plimbarea a devenit și mai ușoară. În 15-20 de minute am ajuns într-o poieniță, dăm de primul trovant, semn că suntem pe drumul cel bun, încă vreo 10 minute prin pădure până pe dealul cu trovanții. La ieșirea din pădure deja dăm de două OZN-uri, așa îmi lasă impresia. În stânga ei se află Toboganul. Nu sunt denumiri întâmplătoare, există o oarecare asemănare cu obiectele a căror nume au luat. De aici, trovanții apar unul după altul, care mai de care mai interesanți. Unii sunt băgați în pământ, alții sfidează gravitația. Unii rotunzi, alții ca o cochilie de melc, iar alții mai cu… moț, ca un papanaș.

Majoritatea vizitatorilor se opresc aici, dar poteca continuă prin pădure și duce către alți trovanți cu forme interesante: Coloana, Balena și Delfinul.

Informații suplimentare găsiți pe acest link.

  • Cascada Pruncea sau Cașoca, județul Buzău

trasee toamna

Data: 18.10.2022

Deși de mici dimensiuni, 6-7 metri are căderea de apă, Cascada Cașoca este deosebită. Este flancată de stânci înclinate și străjuită de copaci falnici. Iar perioada aleasă, după jumătatea lui octombrie, a fost cu adevărat inspirată. E adevărat că toamna face totul mai frumos.

Traseul este ușor și accesibil, se poate ajunge cu mașina până în apropiere de cascadă. De la ieșirea din Nehoiu, înainte de barajul Siriu, se face dreapta pe un drum lăturalnic pentru circa 5 km. În vara lui 2024, drumul a fost asfaltat până la cascadă.

  • Traseul T9 – la Amfiteatru, Moieciu de Sus, județul Brașov

trasee toamna

Data: 27.10.2020

Moieciu de Sus este satul în care am fost de cele mai multe ori și asta deoarece de aici încep cele mai multe trasee ecoturistice din zonă. T9 este marcat cu omuleț portocaliu, are o lungime de circa 10 km și parcurgerea lui ar trebui să dureze în jur de 4-5 ore.

Traseul începe de la biserică și este comun cu omulețul albastru. Prima parte ne este cunoscută, am urcat pe cărarea îngustă care pleacă din drumul principal către biserică și apoi am ținut marcajul. Am ajuns la Casa Inspectorului Tișcă, locuință reprezentativă în sat. Am ajuns în Poiana Andolia, apoi prin Pădurea Magistratului, pe drumul forestier, de unde începe coborârea spre Complex Cheile Grădiștei Moieciu. De la Complex Cheile Grădiștei Moieciu, am ieșit în drumul principal și am continuat la stânga. După câteva minute, în dreptul vilei Vraja Muntelui, am părăsit drumul principal și am urcat pe unul de pământ spre Culmea Lungă până la Amfiteatrul Transilvania.

  • Lacul Vulturilor, județul Buzău

trasee toamna

Data: 30.10.2022

Deși mă așteptam să mai găsesc frunze în copaci, realitatea a fost alta. Noroc că jumătate din traseu se desfășoară prin pădure și ne-am bucurat de foșnetul frunzelor, de susurul apei și de ghebe și alte ciupercuțe specifice toamnei. Am avut noroc și de o vreme călduță, dar cu mult vânt pe creastă.

trasee toamna

Traseul începe din Crașna și este marcat cu triunghi albastru. Poate fi combinat cu urcarea pe Vf. Mălâia, 1662 m, cel mai înalt pisc din Masivul Siriu, așa cum am făcut și noi. Timpul total a fost de aproximativ 5 ore.

Traseul complet îl găsiți pe acest link.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *