Trovanții României: locuri unde se pot vedea misterioasele pietre

Trovanții sunt depozite de nisip și stratificații de gresii cimentate și modelate în timp de factori naturali (vânt, ploaie, etc). Sunt rezultatul unui lung proces de cimentare a nisipului care a avut loc cu milioane de ani în urmă în interiorul pământului, iar activitatea seismică și eroziunea i-au scos la suprafață.

Multe legende au iscat și multe se spun despre ei: că au puteri tămăduitoare, că sunt pietre vii, că se mișcă, dar noi suntem cu capul pe umeri și știm că sunt doar niște micro-forme de relief cu forme interesante.

Cert este că formele deosebite atrag turiștii și stârnesc imaginația tuturor, indiferent de vârstă.

Mai jos regăsiți zonele cu trovanți vizitate de noi, trei la număr până în acest moment.

trovanti romania

Aceștia se află la marginea satului Ulmet, comuna Bozioru, în Subcarpații de Curbură, în zona numită Țara Luanei. Drumul până la trovanți este bun, excepție făcând ultimii 5 km care sunt cu denivelări și peticiri, dar nu de speriat. Ultimul kilometru, până la locul unde am lăsat mașina, este drum de pământ și este destul de îngust.

De curând au fost montate indicatoare, așa că plimbarea a devenit și mai ușoară. În 15-20 de minute am ajuns într-o poieniță, dăm de primul trovant, semn că suntem pe drumul cel bun. Aici se află persoana cu biletele de acces, și încă vreo 10 minute prin pădure până pe dealul cu trovanții. La ieșirea din pădure deja dăm de două OZN-uri, așa îmi lasă impresia. În stânga ei se află Toboganul. Nu sunt denumiri întâmplătoare, există o oarecare asemănare cu obiectele a căror nume au luat. De aici, trovanții apar unul după altul, care mai de care mai interesanți. Unii sunt băgați în pământ, alții sfidează gravitația. Unii rotunzi, alții ca o cochilie de melc, iar alții mai cu… moț, ca un papanaș.

Majoritatea vizitatorilor se opresc aici, dar poteca continuă prin pădure și duce către alți trovanți cu forme interesante: Coloana, Balena și Delfinul.

  • Trovanții de la Chiojdu, Buzău

trovanti romania

Rămânem tot în Buzău, dar mergem la Chiojdu. Trovanții de aici sunt mai puțin cunoscuți decât ,,frățiorii” de la Ulmet, dar foarte interesanți. Aceștia se remarcă prin formele sferice sau eliptice de dimensiuni diferite, asemenea unor mingi uriașe.

Traseul începe din dreptul punții metalice cu indicator către trovanți. Dacă veniți dinspre Buzău, nu e prima punte, ci următoarea. Este marcat cu bandă albastră, și poate fi parcurs într-o oră, în funcție de antrenamentul fiecăruia.

Lungimea este de aproximativ 2 km pe sens și este o adevărată plăcere parcurgerea lui. La momentul vizitei noastre totul era verde, triluri de păsărele ne-au acompaniat pe toată lungimea lui, iar din loc în loc erau poieni care îndemnau la odihnă.

Vă recomand și alte locuri de vizitat în județul Buzău, dacă tot sunteți în zonă.

  • Muzeul Trovanților de la Costești, Vâlcea

trovanti romania

Muzeul este unul în aer liber, se află în Costești, la o distanță de 7 km de Horezu și are statutul de rezervație naturală. Trovanții de la Costești au forme și dimensiuni diferite, de la câțiva centimetri la câțiva metri.

Vizitarea lor nu implică costuri, dar trebuie respectate câteva reguli de bun simț:

  • nu este permis accesul cu mașini în rezervație
  • camparea este interzisă
  • nu se adună plante și roci.

În România, trovanți se mai găsesc și în alte locuri: Dealul Feleacului de lângă Cluj Napoca, în câteva zone din județul Bacău, în județul Suceava, Bistrița Năsăud, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *