Vârful Bucșa, circuit din Moieciu de Sus

Data: 27.10.2024

Sunt mai multe variante de a ajunge pe vârful Bucșa, 1846 m, noi l-am ales prin Poiana Guțanu și Șaua Strunga. Am mai avut două tentative, am eșuat de fiecare dată din cauza condițiilor meteorologice. A treia oară a fost cu noroc.

Am parcat lângă bariera de la intrarea în Parcul Natural Bucegi, lângă Hotel Mistral și am plătit biletul de intrare în Parcul Natural Bucegi, 10 lei de persoană, la aparatul de bilete.

Valea Bângăleasa – Poiana Guțanu – 1 oră

Am intrat pe valea Bângăleasa unde am găsit marcajul care ne interesa pe noi, triunghi roșu. Din această zonă încep multe trasee în Munții Bucegi, noi am mai urcat pe aici până aproape de Bucșa, în perioada înfloririi rhododendronului. 

În 15 minute am ajuns într-o zonă mai deschisă unde trebuia să schimbăm direcția. Am găsit și plăcuța care indica o oră până în Poiana Guțanu. Am trecut podețul și am intrat în pădure. De aici și până în poiană traseul s-a desfășurat prin pădure, urcuș continuu, dar nu greu.

În 45 de minute am ieșit din pădure, la o intersecție de trasee: stânga, spre satul Șimon, bandă roșie, dreapta, Poiana Guțanu, triunghi roșu și Șaua Strunga, bandă roșie, în scurt timp eram la băncuța de la intrarea în Poiana Guțanu.

varful bucsa

Am mai ajuns aici în ianuarie 2023 și mi-a plăcut atât de mult încât am vrut să vin și-ntr-un anotimp fără zăpadă.

varful bucsa
Fotografie din ianuarie 2023

Mă așteptam să fie mai multe persoane pe traseu fiind o duminică superbă de octombrie, dar nu ne-am întâlnit cu nimeni.

Poiana Guțanu – Șaua Strunga – 2 ore

Am continuat pe bandă roșie, spre Șaua Strunga. Prima parte se desfășoară prin pădure, aproximativ 40 de minute. Poteca ne-a scos în poiana de sub Colții Țapului apoi pe sub abruptul vestic al Bucegilor până în Șaua Strunga. Pe porțiunea aceasta nu sunt urcări sau coborâri susținute, poteca se desfășoară aproape pe curbă de nivel. Peisajul este și el pe măsură, în stânga avem pereții abrupți ai Bucegiului, în dreapta, Leaota și Piatra Craiului.

varful bucsa

Șaua Strunga – vârful Bucșa – 45 minute

Din Șaua Strunga se vede cealaltă parte a Bucegiului, spre zona Padina. Tot aici se află Refugiul Șaua Strunga.

varful bucsa

Am ocolit colțul drept al Strungii Mari, urmând banda roșie către Cabana Leaota, chiar dacă nu era destinația noastră. Întâi am urcat un pic, iar din Șaua Strungulița am început să coborâm. Avem grijă să ne mai uităm și înapoi să nu ratăm peisajul superb pe care îl lăsăm în urmă.

varful bucsa

În dreapta, putem vedea o bună parte din traseul pe unde am venit. Am mers oleacă. :))

varful bucsa

A mai fost o urcare chiar înainte de vârf.

varful bucsa

varful bucsa

Vârful Bucșa este foarte popular în perioada înfloririi rhododendronului când versanții se colorează în roz. Tot cu această ocazie am ajuns și noi în zonă, dar n-am mai ajuns și pe vârf, acum ne-am dat seama cât de puțin mai era.

Vârful Bucșa – Valea Bângăleasa – 1 oră și 20 minute

Pe vârf am făcut o pauză, desigur, mai scurtă că să nu ne prindă întunericul pe drum. Marcajul ne indica o oră și 30 minute, triunghi roșu. Bună parte a fost prin pădure, loc numai bun de vocalize. 😀 Coborârea aceasta am mai făcut-o de două ori și am urât-o de fiecare dată, în special ultima porțiune, înainte de a coborî în drumul forestier.

Am ajuns din nou pe valea Bângăleasa, doar că un pic mai sus. Am văzut și marcajul triunghi roșu spre Șaua Strunga prin valea Pravalelor și Piciorul Boului, traseu cu care ne-am intersectat sus. Încă vreo 2 km pe forestier și am ajuns înapoi la mașină.

Vremea a fost nesperat de frumoasă, călduță și fără vânt. Aplicația de la telefon mi-a arăt o distanță de 17 km, iar timpul total a fost de 6 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *