Villa D’Este, vizitată luna trecută după ce am oprit întâi la Villa Adriana , am găsit-o goală, complet dezbrăcată de apă. Problema nu ştiu care a fost şi pentru cât timp. Când am vizitat-o prima dată, nu am crezut că poate exista ceva mai frumos decât grădinile acestei vile. Dar acum fără niciun firicel de apă în fântâni, parcă şi-a pierdut puţin din strălucire. Cu toate astea, ne-am bucurat de o plimbare pe cinste printre copaci verzi, statui, fântâni de diferite dimensiuni şi lacuri artificiale pline cu peşti.
Despre program, preţul biletului, cum se ajunge şi o scurtă istorisire a vilei, am scris aici.
Imaginile ce urmează înfăţişează principalele fântâni cu şi fără apă.
Fântâna Rometta
Fântâna Dragonilor
Fântâna Zeiţei Natura sau Abundanţei
Fântâna lui Neptun
Cele 100 de fântâni
Fântâna Ovală
Coborând, urcând, stânga , dreapta, mai sărind câte o baltă şi fără o ţintă anume, a fost o plăcere să redescopăr această bijuterie renascentistă.
Vizitarea vilei am lăsat-o la sfârşit şi nu pe motiv că ce-i mai bun se lasă la urmă. A fost, mai degrabă, să vizităm şi vila dacă tot suntem aici. Nu neg frumuseţea ei, bogatele frescele care împodobesc pereţii reprezentând scene biblice, mitologice, de vânătoare, peisaje ale oraşului, dar grădinile sunt cele care dau farmecul vilei. Unele camere sunt numite în funcţie de personajul şi activitatea centrală a frescelor. De exemplu: Camera lui Hercule, Camera Gloriei, Camera Vânătorii, etc.
Superb, Tivoli!
Da, ne place şi nouă! 🙂