Din ceea ce observ, Bucovina este una dintre regiunile în trend. Fie de Paște și Crăciun pentru cei care vor să retrăiască tradițiile copilăriei, fie ca opțiune de vacanță sau weekend-uri de relaxare.
Regiunea este cunoscută pentru mănăstirile pictate, deci trebuie adăugate câteva în itinerariu. Să nu uităm de traseele care străbat munții, dealurile cu ale lor fânețe, priveliștile satelor răsfirate pe dealuri și casele tradiționale cu porți de lemn.
Sunt atâtea de văzut în Bucovina, ce te faci când ai doar un week-end, ce să alegi, la ce să renunți?
Mănăstirile pictate din Patrimoniul UNESCO
De mult voiam să văd mănăstirile pictate incluse în Patrimoniul UNESCO, sunt 8 la număr, una dintre ele (Voroneț) am văzut-o cu ceva ani în urmă, au mai rămas 7: Moldovița, Sucevița, Arbore, Humor, Biserica Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Pătrăuți, Probota. Mie îmi plac bisericile vechi, iar acestea au fost pe gustul meu.
Prima pe listă a fost Moldovița, aceasta a fost construită în anul 1532, în timpul domniei lui Petru Rareș, iar arhitectura bisericii se încadrează în stilul autentic moldovenesc cu elemente bizantine și gotice. Apoi am plecat către Sucevița, a fost atestată pentru prima dată în anul 1582 și a fost construită de Irimia, Simion și Gheorghe Movilă. Ultima vizitată în prima zi a fost Arbore, construită în 1502 de către Luca Arbore, portar al Cetății Suceava în vremea lui Ștefan cel mare. A doua zi am început-o cu vizita la Mănăstirea Humor, a fost construită în anul 1530 de către logofătul Toader Bubuiog și fortificată în 1641 de către Vasile Lupu. Am continuat către Biserica din Pătrăuți, a fost ridicată în 1487 și despre care se crede că este cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare. Următoarea pe listă a fost Biserica Sf. Ioan cel Nou din Suceava, construcția ei a început în 1514 și finalizată în 1522, de către Bogdan al III-lea al Moldovei. Ultima oprire a fost la Probota, mănăstire ridicată în 1530 de către Petru Rareș.
Trei dintre ele erau în reabilitare: Sucevița, Probota și Pătrăuți. Schelele nu erau prea estetice, dar e îmbucurător faptul că nu sunt lăsate în voia sorții.
Mocănița Huțulca
Huțulca, mocănița Bucovinei, capătă din ce în ce mai multă atenție din partea turiștilor. Poate nu este ea la fel de cunoscută ca cea din Maramureș, dar vine sigur din urmă. Pe cei 12 km de traseu, aceasta de plimbă molcom printre casele sătenilor și-ți arată pitoreștile peisaje ale Bucovinei. În jur de 3 ore durează plimbarea, inclusă pauza de jumătate de oră de la capătul traseului unde poți savura cele mai delicioase mâncăruri tradiționale: bulz cu brânză și cârnati, sarmale, cartofi copți, poale în brâu, plăcintă cu fructe, vin fiert, pe scurt, cele mai negre coșmaruri ale siluetei tale. :))
Prețul unui bilet este de 35 lei pentru adulți, 20 lei pentru copiii între 6 și 16 ani.
Iarna, mocănița are 2 curse: la 10:00 și la 14:00, cu excepția anumitor zile din apropierea sărbătorilor de iarnă, când mai este o cursă la ora 12:00. Pentru a nu avea surprize, trebuie urmărit programul de pe site-ul oficial.
Mega Tiroliana La Palma
Recent inaugurată, în 2018, este cea mai lungă tiroliană din România dintr-un singur segment, are o lungime de circa 1 km. Am auzit de ea cu câteva zile înainte de a ajunge în Bucovina și am zis că nu trebuie ratată. Ea se află în Pasul Ciumârna, între Moldovița și Sucevița.
Te poți da în 2 poziții, cea clasică și pe burtă sau poziția Superman. Noi am ales varianta clasică. Cu cât ești mai greu, dar nu mai mult de 90 kg, cu atât prinzi mai multă viteză, avantajul kilogramelor acumulate de sărbători. :))
Prețul unei curse este de 50 lei în poziția clasică și 70 lei în poziția Superman. Iar pentru 20 lei în plus ai și un GoPro pentru a te filma. Apoi, la sfârșitul cursei îți va fi transferat în telefon.
A fost o experiență plină de adrenalină și am promis că ne vom întoarce și la vară pentru a o repeta.
Am fost cazați la Toaca Bellevue, în Gura Humorului, hotel situat pe un platou de unde se vede tot orașul. Mai multe variante de cazare în zonă și împrejurimi găsiți pe acest link.
Bucovina nu este o simplă destinație, este o stare de spirit. Nu ar trebuie să existe român care să nu o fi vizitat măcar o dată.